Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" иранските власти са използвали методи за изтезания, включително сексуално насилие, срещу лишени от свобода деца в рамките на репресиите срещу неотдавнашните протести, предаде Си Ен Ен

"Разузнавателните служби и силите за сигурност на Иран извършват ужасяващи актове на изтезания, включително побой, бичуване, електрfшок, изнасилване и други форми на сексуално насилие срещу протестиращи деца на 12-годишна възраст, за да потушат участието им в общонационалните протести", заяви Амнести в четвъртък.

„Танцът като протест“: Момичета в Иран бяха задържани, след като танцували на улицата (видео и снимки)

Докладът на групата разкрива "методите на изтезания, които Революционната гвардия, паравоенната полиция Басидж, полицията за обществена сигурност и други сили за сигурност и разузнаване използват срещу задържани момчета и момичета, за да ги наказват и унижават и да изтръгват принудителни "признания".

Диана Елтахауи, заместник-регионален директор на Амнести за Близкия изток и Северна Африка, заяви, че "насилието над деца в Иран разкрива целенасочена стратегия за смазване на жизнения дух на младежите в страната и спирането им да изискват свобода и човешки права".

Иран потвърди смъртната присъда на шведско-ирански дисидент

Организацията "получи свидетелски показания от жертвите и техните семейства, както и допълнителни свидетелства за широко разпространеното прилагане на изтезания срещу десетки деца от 19 очевидци, включително двама адвокати и 17 възрастни задържани, които са били задържани заедно с децата", заяви правозащитната група.

Протестите бяха разпалени за първи път от смъртта на 22-годишната иранка Махса Амини, която почина на 16 септември 2022 г., след като беше задържана от моралната полиция на страната.

Над 100 хоспитализирани след нови газови атаки срещу училища за момичета в Иран

Според Амнести Иран е признал, че е задържал над 22 000 души по време на протестите, но не е уточнил колко от тях са били деца. Групата смята, че сред задържаните може да има хиляди деца.

Групата заяви също, че "държавните агенти са използвали изнасилване и друго сексуално насилие, включително електрошок по гениталиите, докосване на гениталиите и заплахи за изнасилване като оръжие срещу задържаните деца, за да сломят духа им, да ги унижат и накажат и/или да изтръгнат "признания".

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

"Други разказани методи за изтезания включват бичуване, с електрошокови пистолети, насилствено прилагане на неидентифицирани вещества и държане на главите на децата под вода", се казва още в доклада.

Амнести призова Иран да освободи всички деца, задържани за мирен протест, и настоятелно призова други държави да "упражнят универсална юрисдикция спрямо ирански служители, включително тези с командна или висша отговорност, основателно заподозрени в наказателна отговорност за престъпления по международното право, включително изтезания на деца протестиращи".

Иран освободи предсрочно 975 жени по повод Деня на майката

Методите на репресии и изтезания, прилагани в тази сенчеста мрежа, изглеждат дори по-ужасяващи от обичайното сурово отношение, което арестуваните протестиращи могат да очакват в законните места за задържане. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм