Жените в политиката се ползват с доверие и привличат повече избиратели. Това заяви в предаването „Кой Говори“ по Дарик директорът на фондация “Екатерина Каравелова” Марина Кисьова де Хеус. Тя коментира изборните резултати от последния вот на 9 юни, който беше 2 в 1 - и за Народно събрание и за Европейски парламент.

„По принцип за жените кандидати е малко по-трудно да бъдат на избираеми позиции. Мисля, че партия „Величие“ не са очаквали да минат 4% бариера. Може би са били сигурни, че ще вземат субсидии и ще минат 1% и именно поради това виждаме, че и техните депутати се отказват, тоест те не са очаквали изобщо да имат тези отговорности“

Тя допълни, че като цяло под 30% са избраните дами у нас за места в новия парламента. При ГЕРБ например процентът е спаднал спрямо последните избори, сега той е 23% в сравнение с 31%. При останалите партии резултатът е сходен. 4 от 17 български евродепутата ще бъдат жени, добави Де Хеус.

Според нея е позитивно, че дамите в политиката насочват вниманието към различни теми като здравеопазване например, но това не означава, че не работят и по каузи, свързани със сигурността и отбраната. На въпрос относно Мария Габриел, тя коментира:

„Тя беше активна част от кампанията на ГЕРБ. Може би отново ще е кандидат за министър-председател или пък за еврокомисар. Тепърва ще видим, не изключвам тази възможност“

По въпроса за квотното разпределение, директорът на фондация “Екатерина Каравелова” заяви, че вариантът за вътрешнопартийни квоти е добро решение. В заключение Марина Кисьова де Хеус коментира и изборът на нов председател на ЕК в лицето на Урсула фон дер Лайен. „Няма кой да замести Фон дер Лайен, тя успешно се справи с няколко кризи“, посочи де Хеус.