Като крачка в положителна посока вицепремиерът и външен министър Мария Габриел определи механизма за назначения в държавните регулатори. Пред журналисти тя заяви, че според нея това няма да доведе до безпринципни смени. Габриел уточни, че с всекидневни усилия кабинетът ще бъде стабилен.

На въпрос дали ще има смяна на министри при ротацията, тя заяви, че не подхожда с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, защото трябва да бъде сменен. Мария Габриел уточни, че всеки един министър е отговорен за изпълнението на срокове, на законодателството и на реформите.

„Нещата са различни в добра посока. Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който да позволява да се правят назначения и да се вземат решения. Това е нещо, за което аз говоря още от май месец, дори преди съставянето на правителството”, обясни тя.

„Самият факт, че има много голяма яснота, че в трудна ситуация  можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е нещо, което трябва да виждаме от положителната страна”, коментира още Мария Габриел.

Относно посещението ѝ в Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Габриел уточни, че била само за вечеря с европейските лидери , където всеки един от тях е трябвало да заяви, че е там, защото не иска да подпише мозъчната смърт организацията. Тя обясни, че след това си е тръгнала и не е присъствала на срещата с руският външен министър Сергей Лавров, защото не може да бъде на една маса с представители на държава, които имат антибългарски и антиевропейски прояви.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм