Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел няма да участва в днешното заседание на ОССЕ, заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров. Габриел е напуснала Скопие още снощи. Такива действия е предприел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. В знак на протест срещу присъствието на руската делегация бойкот направиха и Украйна, Естония, Латвия и Литва.

Самолетът на руската делегация кацна късно снощи в Скопие, но не мина през България, а през Турция и Гърция. Причината – страната ни не е позволила преминаване на руския самолет, ако на борда е говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

Самолетът на Сергей Лавров кацна в Скопие късно снощи, прелитайки през Турция и Гърция и избягвайки българското небе. Причината - българските власти са разрешили на руския самолет да премине през България, като се прави изключение от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо Сергей Лавров. Разрешението обаче не се отнася за членовете на делегацията, които са санкционирани лица. В тази хипотеза попада говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и според дипломатическата нота тя няма право да навлезе в българското въздушно пространство. Затова и делегацията минава през по-дълъг маршрут през Гърция.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече позицията на България „абсурдна и глупава“, а Мария Захарова написа в Телеграм, че действията на българските власти са злонамерени и каза, че „Тук не става въпрос просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант в силовите структури на България“. Захарова написа още, че Русия може да приложи подобни забрани за прелитане на хиляди служители на НАТО и обвини България в създаването на опасен прецедент.

За разлика от България, Гърция допусна самолета на Лавров, а от Европейската комисия коментираха, че държавите-членки не са длъжни да съгласуват разрешенията за прелитане и кацане на руски самолети, които са изключение от санкциите, но трябва да информират Брюксел и останалите страни за това.

Присъствието на Лавров в Скопие накара министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония да бойкотират заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Към тях се присъедини и външния министър на Полша. Българският вицепремиер Мария Габриел също не взе участие в днешните срещи, както и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Ръководителят на външната политика на ЕК Жозеп Борел е останал в Скопие, но няма да проведе лична среща със Сергей Лавров. Според Борел присъствието на Лавров е добра възможност да чуе директно от участващите страни  защо Русия е осъдена и изолирана и след това да докладва в Кремъл, че Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия.

От своя страна Сергей Лавров коментира, че ОССЕ се е превърнала в придатък на НАТО и ЕС, че е пред пропаст и стои въпросът дали си заслужава да се инвестират усилия тя да бъде съживена.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм