"Криза в парламента". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа ситуацията с избора на управител и подуправител на НЗОК пред Младежката организация на партията в Сливен. Според Борисов от „Продължаваме промяната” не си държат на думата, тъй като „сделката” е била подуправителят на Касата да бъде на ГЕРБ, а управителят на ПП. Той уточни, че е приел това предложение на Кирил Петков на доверие.  

„Те се изкълчиха и въпреки, че мина гласуването, не стана красиво. Не стана така, както една подобна формула на управление трябва да работи. Макар че в медиите излезе, че все едно Николай Денков е дошъл и ни се е накарал – това беше внушението, това не е вярно. На ГЕРБ мога да се карам само аз. А на мен – никой”, заяви Борисов. 

Борисов отново посочи, че здравният министър, зам.-министрите, управителят на НЗОК, финансовият министър, който наблюдава процесите на финансиране са от „Продължаваме промяната” и заради това недоумява как техният подуправител може да направи „далавера”. По думите му няма логично обяснение защо от ГЕРБ трябва да оттегли подуправителя на Здравната каса. Заради това са се разбрали да оттеглят и управителя, и подуправителя.

„ Истината е, че Мария Габриел ми беше написала, че с Денков искат да ме видят. Аз им казах - „Не, ще се видя с Асен Василев и Христо Иванов”. Час и нещо говорихме, зададох си моите въпроси, Асен Василев беше коректен. Заради това съм извикал и Влади Горанов, за да спорим или да ни обясни кое, как и защо. Излязохме заедно, казахме пред медиите, че взимаме двете оставки , връщаме крачка назад, за да работим конструктивно и за следващите избори на регулатор. Това е хронологията. Аз работя добре с Николай Денков, той ми е бил зам.-министър. Но процесът, който направихме – успешен, беше между Асен Василев Христо Иванов и мен", каза още Борисов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм