Повече от 1000 книги бяха събрани за 48 часа в кампанията на Манол Пейков, в която се включи и писателят Александър Шпатов със своя проект "читАлнЯта", за дарение на българска литература за сънародниците ни в Болград от област Одеса, Украйна.

Генератори за над половин млн. лв. заминават от България за Украйна

Манол Пейков, който успя да събере над 1,2 милиона лева за закупуване на генератори за Украйна за по-малко от месец, организира поредната си инициативата, в която събира книги за Болградската библиотечна система. В нея на 28.01 се включиха и от "читАлнЯта", които за два дни успяха да подпомогнат инициативата с над 1000 книги под надслов “Да съберем 1000 книги за Болградската библиотека”. 

Две са местата, където можете да оставите литература на български език:

  • В Пловдив на адреса на ИК "Жанет 45" на бул. "Александър Стамболийски" 9 (пк 4004), където няма краен срок за получаване на дарения.

Бесарабска българка от Киев: Проклинаме Русия всеки път, когато токът спре

  • В София - на място в в читАлнЯта в Градската градина, от 10 до 20 ч. всеки ден до 9 февруари;

Книгите, които може да дарите, са историческа литература, книги за деца, българска класика, най-доброто от съвременната литература и атласи. Организаторите препоръчват дарените книги да не бъдат техническа литература, в лошо състояние или издавани преди 2000 година.

"Звучи невеороятно, но е истина! В никоя дарителска кампания, която сме правили досега, не са се събирали толкова хубави книги за толкова кратко време:) Безкрайна благодарност на всички, които се включиха или ще се включат!", пише Александър Шпатов през страницата си във Facebook.

Алексей Кузнецов пред Дарик: Генераторите са като въздуха за украинците в момента

На свой ред Манол Пейков благодари на всички дарители и припомни, че Болградската библиотечна система включва верига от библиотеки в околните българоезични села (всички те – с население между 1000 и 5000 души!). Това означава, че място за съхранение на всички книги има, а и хора, които да ги четат не липсват. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм