Конкурсът за песен "Евровизия 2024" беше открит на официална церемония в шведския град Малмьо.

Най-престижната музикална надпревара в света ще посрещне 37 артисти от Европа и Австралия, които ще се борят за победата.

Всяка година конкурсът се гледа от над 150 милиона зрители.

Финалът ще се проведе на 11 май, събота, от 22:00 часа, а зрителите в България ще могат да го гледат в YouTube канала на Евровизия.

През изминалата седмица всички 37 участници в надпреварата репетираха на мащабната сцена в Малмьо.

Зрителите и експертите посочиха своите фаворити за победата.

Кои са големите фаворити за победа на тазгодишното издание на Евровизия?

Сред държавите с най-голям шанс да грабнат кристалния микрофон са: Хърватия, Франция, Италия, Швейцария, Нидерландия, Украйна, Гърция и Ирландия. 

Хърватия е големият фаворит за победата, което е изненада за много от зрителите. Популярността на хърватския артист и музикален продуцент Марко Пуришич, по-известен с псевдонима си Baby Lasagna, се дължи на хитовата му песен "Rim Tim Tagi Dim".

Темата на песента е икономическата имиграция на хърватите в Европа, а в сценографията има фолклорни елементи и символи, типични за Балканите и Източна Европа. Хърватия, която има под 4 милиона жители, никога не е печелила Евровизия.

Италия и Франция изпращат две от големите музикални имена в своите държави. Победителката от Санремо Анджелина Манго ще представи Италия с песента “La Noia” (Скука).

Франция от своя страна изпращат един от най-хитовите си и гласовити артисти - Слиман. Класическата му балада “Mon Amour” (Любов моя) със сигурност ще впечатли журитата във финала на 11 май. Последната победа на Италия е през 2022 с рок сензацията Монескин, а Франция не е триумфирала на конкурса от 1977 година.

Евровизия 2024 ще бъде 68-ото издание на най-популярния конкурс за песен в света.

Тази година конкурсът ще се проведе в шведския град Малмьо след победата на Лорийн с песента “Tattoo”, един от големите хитовете на 2023 година.

Тази година България няма свой представител в музикалната надпревара.