“Франция винаги е приемала и ще продължи да приема чужденци, по-специално кандидати за убежище и студенти”, каза президентът Еманюел Макрон след приемането на спорна имиграционна реформа, съобщи БНТ.

Стигна се до разцепление сред управляващото мнозинство, здравният министър подаде оставка. Съгласно промените чужденци от страни извън ЕС трябва да са работили във Франция 30 месеца, за да имат право на социална закрила. Родените във Франция в семейство на чужденци трябва да кандидатстват за гражданство при навършване на пълнолетие, без да го получават автоматично по рождение.

Хора с двойно гражданство, осъдени за убийство на полицай или държавен служител, ще бъдат лишавани от френско гражданство.

Променят се и правилата за събиране на семейства. Роднините извън Франция ще трябва да доказват стабилни доходи и здравна застраховка преди семейството да се събере на френска земя.

Желаещите да следват във Франция чуждестранни студенти, които кандидатстват за разрешително за пребиваване, ще трябва да внасят депозит за покриване на потенциални разходи за репатриране.

"Този закон ще ни позволи да се борим с това, което захранва крайнодесния Национален сбор на Марин льо Пен. Законът ни прави по-ефективни, защото нашите сънародници ни казват, че днес ние не контролираме достатъчно добре нелегалната имиграция", каза Макрон.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм