Преди нападението радикалният ислямист, който в събота вечерта уби млад турист с германско и филипинско гражданство и рани още двама души близо до Айфеловата кула в Париж, дава клетва за вярност към групировката "Ислямска държава" (ИД) и това е заснето във видео, съобщи ръководителят на френската прокуратура за борба с тероризма, цитиран от Франс прес и БТА.

Говорейки на арабски във видеото, 26-годишният Арман Ражабпур-Мияндоаб, французин от ирански произход, заявява "подкрепата си за джихадистите, действащи в различни зони", каза на пресконференция прокурорът Жан-Франсоа Рикар.

"Този видеоклип е публикуван в неговия акаунт в "Екс", открит в началото на октомври и съдържащ "множество публикации за "Хамас", Газа и Палестина като цяло", допълни Рикар.

Майката на ислямиста е изразила в края на октомври пред властите безпокойство от поведението на сина си, каза също прокурорът. Тя казала, че се притеснява за сина си, който се "затваря в себе си". Арман бил регистриран като радикализиран ислямист, след като е бил осъден на пет години затвор за престъпен заговор за подготвяне на терористичен акт - заради планирането на акт на насилие в бизнес района "Дефанс" в западната част на Париж.

Припомняме, че един човек загина, а други двама бяха ранени при нападение с нож и чук на улица в центъра на Париж. Нападението е извършено на Quai de Grenelle, близо до Айфеловата кула.

Длъжностните лица потвърдиха, че убитият мъж е германски гражданин.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин заяви, че жертвата, родена през 1999 г., е била със съпругата си, когато е била нападната и смъртоносно намушкана с нож.

Той каза, че животът на съпругата е бил спасен от намесата на таксиметров шофьор и че заподозреният е избягал по близкия мост над река Сена.

След това мъжът нападнал още двама души, като ударил единия в окото с чук, каза министърът.

След това полицията го ударила с електрошокова палка и го арестува по подозрение в убийство, което във френското законодателство се определя като предумишлено убийство, и опит за убийство във връзка с терористично начинание.

Двамата ранени - французин на около 60 години и чуждестранен турист - са получили помощ от службите за спешна помощ, като не е установено никой от тях да е в животозастрашаващо състояние.

В събота вечерта в района на метростанция Бир-Хакеим е започнала полицейска операция, а властите са призовали хората да избягват района.

Дарманин заяви, че нападателят е бил чут да крещи "Аллах Акбар" и е казал на полицията, че е разстроен, защото "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и Палестина".

Той заяви, че заподозреният е излежал четири години в затвора, след като е бил осъден за планиране на друго нападение през 2016 г., и е бил включен в списъка за наблюдение на френските служби за сигурност.

Известно е също, че мъжът е страдал от психични разстройства, каза Дарманин.

В събота в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, в който заподозреният критикува френското правителство и обсъжда това, което той описва като убийство на невинни мюсюлмани, съобщава агенция АФП.

Пишейки в X, преди това в Twitter, френският президент Еманюел Макрон изпрати мислите си до всички засегнати от "терористичната атака" и благодари на службите за спешна помощ за тяхната реакция.

"Националната антитерористична прокуратура сега ще отговаря за хвърлянето на светлина върху този случай, за да може да се въздаде справедливост в името на френския народ.", каза той.

Това се случва по-малко от два месеца след като учител беше убит при нападение с нож в гимназия в северния град Арас, което накара френското правителство да постави страната в най-високото ниво на тревога за националната сигурност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм