В западните страни започнаха случаите на тероризъм, като в Белгия бяха убити двама шведски граждани, както и заподозреният извършител, във Франция бе обявена най-висока терористична опасност, а в САЩ радикал уби дете от палестински произход. Излиза ли духът от бутилката? Темата коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Георги Готев, издател на EurActiv.bg.

"Швеция е особен случай – след терористичната операция на "Хамас" срещу Израел имаше терористични атентати във Франция и в Белгия, а Италия също съобщи за предотвратен атентат. Очевидно е, че някои страни са застрашени повече от другите. Швеция например, където периодично местни провокатори горят Корана, е особено застрашена. Не са малко тези, които виждат горенето на Корана като опит да се попречи на членството на Швеция в НАТО", посочи той.

"Сега първо Франция, а после Германия, забраниха пропалестинските демонстрации, което бележи поврат в това разбиране за свободата на изразяване. В някои страни се проведоха произраелски акции, на мен ми се струва, че те също трябва да бъдат забранени, защото те по същия начин привличат потенциални терористи и представляват заплаха. Струпването на хора в такъв период трябва да се избягва", на мнение е Георги Готев.

Той отбеляза, че трябва да се постави въпросът защо всички тези атентатори, които са били известни на полицията, не са били екстрадирани и са били оставени да действат.

"Има различни мнения каква точно да бъде европейската линия, някои страни са до голяма степен "ястреби", така да се каже, други страни най-силно повдигат темата за ужасната хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа, за стотиците невинни жертви. Самият Европейски съюз не е единен и не е водещ в търсенето на някакво дипломатическо и мирно решение", коментира още Готев.

Германският канцлер Олаф Шолц посети Израел, където отправи предупреждение към други страни да не се намесват в конфликта, но и призив за предотвратяване на жертвите в Газа. Вчера, 17 август, приключи и интензивната визита на американския държавен секретар Антъни Блинкен в няколко държави от Близкия изток, а днес предстои Джо Байдън да посети Израел.

На въпроса какви са шансовете на дипломатическите усилия, които текат с пълна сила, Георги Готев отговори така: "Това, което очаквам, е посещението на Байдън в Израел в някаква степен да повлияе върху тази линия на Нетаняху, която е да смаже тотално поне тази част от Газа, която е силно населена. Това нападение, при което загинаха стотици хора в болницата в Газа, нито Израел, нито ислямистките групи поемат отговорност, но е много важно да се изясни, да има международна експертиза, да се разбере кой носи отговорност".

Той посочи още, че ООН действа на място, а поне 11 служители вече са загинали в Ивицата Газа от 7 октомври насам, но изрази мнение, че ако има някакво решение, в него ООН трябва да играе водеща роля.

"Трагичното е, че Европа е по средата между две войни. И на двете не им се вижда краят, те са трудни за спечелване от която и да е от страните и тъй като те ще се проточат, това само ще отслаби нашия континент. А може би Европа самата е дразнител", каза още Георги Готев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм