България е засилила бдителността си по отношениe на риска от терористични атаки заради конфликта между „Хамас” и Израел. Това заяви пред NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Към момента няма такива индикации в нашата страна”, подчерта той. По думите на военния министър нито НАТО, нито България планира да вземе страна в конфликта в Близкия изток.

Тагарев отново открои действията на Русия като най-голям риск за страната ни и Евро-атлантическия регион. Той не скри, че Киев отново е поискал помощ от София.

„Нашите възможности от тази гледна точка са ограничени. Търсим варианти. Основно нашата помощ е с боеприпаси – в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма – това, което произвежда индустрията ни”, посочи ресорният министър. 

Тодор Тагарев заяви, че страната ни няма нови системи за противовъздушна отбрана, които да предостави на Украйна, но, ако се отдаде възможност, би помогнала със старите си.

В петък, по време на международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“ военният министър заяви, че няма данни ударът по болницата в Газа да е нанесен от Израел.

Освен това Тагарев разкри, че са в ход две обществени поръчки за дронове. "Българската армия вече изпозлва дронове. А имаме и две процедури и договори, сключени за различни видове дронове, конкретно за сухопътни войски. Със сигурност използването на такива автономни или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в тази програма. Съществуват десетки, може би стотици дронове, които се използват във военни действия и ние не можем да заложим всичко. Какви дронове точно ще придобием е въпрос, който изисква повече работа”, обясни министърът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм