Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че очаква в близко бъдеще да проведе телефонен разговор с Владимир Путин, за да обсъди обстановката около Запорожката АЕЦ, наред с други неща, предават от БГНЕС. Той обяви плановете си в интервю за TF1, на което се позовават местни и чужди медии. „Планирам да разговарям отново с президента Путин след разговора с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия, по-специално по темата за гражданската ядрена енергия“, каза френският лидер. „Трябва да продължим да помагаме на Украйна, да се стремим да избегнем ескалация, да защитим АЕЦ и да подготвим диалога за деня, когато всички ще седнат на масата за преговори“, каза Макрон.

Какво ще се случи, ако в АЕЦ „Запорожие“ стане авария

По време на интервюто той отбеляза, че „координира тези контакти с германския канцлер Олаф Шолц“. Френският президент добави, че разговорите му във Вашингтон с Байдън са имали подобна цел. „Отидох там, включително и за координация“, уточни той.

Три украински ядрени централи са изключени от електропреносната мрежа след руски въздушни атаки

Бъдещата архитектура на сигурността на Европа след възстановяването на мира в Украйна трябва да включва гаранции за Москва, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за TF1. „Трябва да помислим какво сме готови да направим след това, как да защитим нашите съюзници, страните членки на алианса, и в същото време да предоставим на Русия гаранции за нейната сигурност, когато се върне на масата за преговори“, отбеляза президентът на Франция.

По-рано, по време на посещение в САЩ, Макрон заяви на пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън, че възнамерява да проведе нов телефонен разговор с Путин в обозримо бъдеще.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм