Три украински атомни електроцентрали са изключени от електропреносната мрежа, съобщи украинският ядрен оператор, след като Русия нанесе нови въздушни удари по страната, съобщават от БГНЕС

Какво ще се случи, ако в АЕЦ „Запорожие“ стане авария

В изявлението на "Енергоатом" се казва, че ударите са активирали аварийните протоколи в Ровненската, Пивденноукраинската и Хмелницката атомна електроцентрала и че "в резултат на това... всички реактори са били автоматично изключени" от електропреносната мрежа.

Напомняме, че през последната седмица руската агресия е концентрирана към ключови енергийни инфраструктури на страната. Така голяма част от Украйна остава без ток, което оказва влияние не само върху военния сектор, но и върху цивилното население, в контекста на настъпващата зима.

Голямата битка на Кличко: Да защити 3 милиона души в Киев през зимата

На територията на Украйна има общо четри действащи ядрени електроцентрали, като една от тях се намира под пряк руски контрол.

Електроцентралата в област Запорожие бе превзета в началото на военната агресия и от тогава периодично се съобщава за военни действия в близост до нея. Останалите три централи са под украински контрол и в момента връзката им с електропреносната мрежа е прекъсната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм