Македонският културен клуб „Никола Вапцаров“ бе официално открит днес в Благоевград. Центърът на града беше блокиран от полиция, за да не се стига до сблъсъци и провокации.

Частни лица стоят зад създаването на северномакедонския клуб. Фондацията не е свързана с правителството на Северна Македония. 

Частни лица стоят зад създаването на северномакедонския клуб в Благоевград

Вчера българският служебен премиер Гълъб Донев увери, че ще бъде гарантирана сигурността на участниците в откриването на клуба – гостите от Северна Македония и българските граждани и че дейността на клуба ще отговаря законовите изисквания в нашата страна.

На официалното откриване присъства  председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той заяви, че е Благоевград, за да подкрепи своите хора. 

Гълъб Донев: Коридор 8 ще осигури ключова връзка между България, Северна Македония и Албания

„Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България, каза Мицковски след откриването.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори, че „македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти“, но попита „защо не са признати правата на македонците в България?.“

Османи: Ангел Димитров трябва да се занимава с история, не с политика

Освен Мицкоски на откриването присъстваха главният секретар на президента на Северна Македония - Миле Бошняковски и лидерът на крайнолявата левица Димирът Апаси.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски вече заяви, че няма да присъства, но подготвя документи с официално искане до България за легитимирането на клуба.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм