Обнадеждаващи прогнози за семействата дават лекарите, които се грижеха за пострадалите в катастрофата на „Тракия” деца. 

Веднага след като вестта за бедствието пристига, близките им тръгват към София, за да бъдат с децата си. 

Сръбският посланик: Благодаря, братя българи, за всичко след ужасната катастрофа

“Сега се моля Никола и Илия да са по-силни от контузиите си. Вярвам го. Вярваме, че ще се справят” споделя Даница Чалич, бабата на Душан и Олга, които се възстановяват в Детската клиника в Тиршова и също са били в автобуса.

“Благодарни сме на всички, които помогнаха. Благодарим на българите”, каза майката Йелена.

Ранените деца при катастрофата на „Тракия“ все още са в тежко състояние

Тя си спомня първите новини за катастрофата.

“Бяхме шокирани. Трудно е да се опише. Ние не обвиняваме никого”, заяви тя пред сръбската медия „Новости”.

Съседи на пострадалите дечица разказват:

“Бяхме в кварталното кафене, когато чухме по телевизията новината, че нашите деца, които ни разведряват всяка вечер с танците си, са претърпели тежък пътен инцидент. След тази новина не се откъснахме от телевизора. Чакахме новини.”

Седем деца от катастрофиралия автобус вече са в Сърбия

Едно от седемте деца, които пристигнаха в "Тършово" с организиран транспорт след пътния инцидент у нас в понеделник вечерта, е било оперирано вчера, потвърдиха за "Новости" от тази клиника. Детето е оперирано със счупен лакът и е единственото, което ще остане в болницата още 3-5 дни, а всички останали ще бъдат изписани днес или утре.

Доктор Синиша Дучич, директор на Университетската детска клиника, каза че всички деца се чувстват добре и не очаква здравословното им състояние да се влоши.

Меджидиев за катастрофата: Състоянието на едно от тежко посрадалите деца е овладяно

„Всички пациенти имат множество наранявания на меките тъкани, а освен това три от децата имат шоков синдром”, каза д-р Дучич.

„При такива наранявания децата трябва да бъдат под наблюдение от 24 до 48 часа и през това време се следи дали има вторичен отговор на организма, или инфекция на раните. Всички получават антибиотична терапия”, сподели лекарят.

Основната версия за катастрофата на „Тракия“ е човешка грешка

Въпреки че децата са прегледани след пътния инцидент в България, по време на лечението в "Тършов" на четири е направен допълнителен скенер, а на оперираното вчера дете е направена рентгенова диагностика на лакътя.

Две момчета и пет момичета на възраст от 9 до 17 години пристигнаха в Тършово от България с линейка, а две момчета с тежки наранявания останаха в болница "Пиргов" в София.

Прокуратурата разследва катастрофата на „Тракия“

“Имам информация, че има един пациент с невротравма и един с костно нараняване” каза д-р Дучич.

Валентин Димитров, директор на болница "Пирогов", където децата са в реанимацията, каза, че те все още са в тежко състояние, но няма опасност за живота им.

“Няма пряка опасност за живота на децата, но състоянието им не е леко. След дълга операция едното дете изкара нощта спокойно”, каза Димитров.

Шишков: Няма проблем с пътния участък от катастрофата на „Тракия“

Планирани са още две операции, като Димитров заяви само, че първо състоянието на децата трябва да бъде оценено от детския травматологичен екип, без да уточнява какви операции са планирани. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм