Почти всички сръбски деца, пътували с автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия" в неделя вечер, от вчера вече са в Република Сърбия. Две момчета, които са в по-тежко състояние, са в болница - в "Пирогов". Освен тях има едно семейство - баща, майка и три дъщери, които са останали в болницата в Стара Загора. Там е и един възрастен, който е с ампутиран крайник. Всички останали вече са в Република Сърбия и се надяваме след няколко дни ще бъдат вкъщи при своите семейства. Това каза пред БНТ посланикът на Република Сърбия у нас Н.Пр. Желко Йович, предаде Клуб Z.

Ранените деца при катастрофата на „Тракия“ все още са в тежко състояние

Както и Darik.bg писа, в неделя вечер около 20 ч. автобус, който връща деца от фолклорен фестивал в Слънчев бряг, катастрофира на АМ "Тракия" между разклоните за Нова  и Стара Загора. По думите на жена, пътувала вътре, шофьорът се е разсеял, докато опитвал да спусне седалката до него, за да седне родител, който се почвствал зле.

"Лично аз и и всички мои приятели в Сърбия, всички сръбски институции, сме много доволни за всичко, което са получили нашите граждани след тази ужасна катастрофа. В такова положение никога човек няма как да е доволен, когато се случи, но когато виждаш една друга нация, друг народ - братски, приятелски, когато виждаш как се грижи за своите граждани, че всички са заедно, действат веднага, спешно и като един, няма как да не си доволен. Това казах на моите български приятели вчера - ако трябваше да се случи такава катастрофа е добре, че се случи в България.

Пътят Бургас - София е блокиран заради горящ автобус (снимки)

Благодаря, братя българи, благодаря на всичките институции, на кмета на Стара Загора, на обикновените хора.

Тук не бяха само институции. В първия момент виждахме реакция на обикновени хора, които са се връщали от морето, които реагираха веднага, не са мислили за себе си, за своите деца в колата, но са мислили как да помагат на децата, които се нуждаят от помощ. Много благодаря на всички, които са участвали", каза Н.Пр. Желко Йович.

Посланикът посочи още, че катастрофата е тема номер едно в Сърбия и се разисква кой е виновен и защо се случи.

Меджидиев за катастрофата: Състоянието на едно от тежко посрадалите деца е овладяно

По-рано - също пред БНТ, шефът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров съобщи, че две деца в тяхната болница все още са в тежко състояние и в момента са в реанимация.

"Няма пряка опасност за живота им, но състоянието им не е леко", каза пред медиите д-р Димитров.

Едното дете след дълга операция вчера е прекарало по-спокойно нощта. Тази сутрин му предстояха още две операции, за да се подобри състоянието му.

Има организация всички екипи да са на разположение, ако има нужда. Има подкрепа от министерството и от цялата държава, каза д-р Димитров.

Основната версия за катастрофата на „Тракия“ е човешка грешка

Той заяви, че все още родителите на децата от Сърбия не са се свързали с него, но е на разположение.

Междувременно, премиерът на сръбската автономна област Войводина Игор Мирович е предложи сръбският президент Александър Вучич да връчи най-високи държавни отличия на българите, които оказаха помощ на сръбските деца при катастрофата в неделя, предава Танюг, цитирана от БТА. 

Мирович припомни “трагедията при река Лим от 2004 г., на границата на Сърбия и Черна гора, когато загинаха 12 деца от България и когато сръбски герои спасиха ранените от автобуса в придошлата река.” По думите му сръбските деца са имали по-голям късмет в България, а българските граждани „летяха да помогнат на нашите деца“, докато пристигнат екипите на “Бърза помощ”.

Прокуратурата разследва катастрофата на „Тракия“

„Внасям инициативата президентът Александър Вучич да удостои тези смели хора с най-високите държавни отличия на Сърбия, защото показаха човечност и братска солидарност“, каза Игор Мирович.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм