Тази година май се очертава сравнително спокоен, с по-малко валежи от обичайното и без сериозни градушки.

Прогностична карта на захлаждането в края на месеца   /Снимка: Pivotal

В последната седмица на този прекрасен пролетен месец нещата няма да се променят съществено, все пак обаче, особено към 28 и 29 май, вероятно ще видим по-сериозни гръмотевични бури и свързаните с това опасни явления.

Всеки ден от днес до края на седмицата, включително и в началото на следващата, се очакват следобедни превалявания, главно над планинските райони на Западна и Южна България. Това не изключва и останалите райони на страната, например в четвъртък и Черноморието, но главното действие ще се развива в планините.

Пролетни превалявания и гръмотевици в празничния ден

Така че в следобедните часове и преди полунощ е добре да имаме подръка чадър или заслон, за да се предпазим от летните бури.

В края на седмицата - в събота и неделя, времето допълнително ще се влоши и на много места в страната ще се развиват мощни гръмотевични бури, ще има усилване на вятъра, възможни са градушки. Тези процеси ще са особено активни в събота следобед и преди полунощ. 

6 показателя, че изменението на климата наистина върви в грешна посока

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за идващите почивни дни. Тогава и температурите ще се понижат с няколко градуса, особено по високите полета на Западна България.

В началото на следващата седмица, в самия край на май също се очакват следобедни превалявания с гръмотевици на места, а след това, между първи и пети юни, вероятно ще имаме малко по-спокоен период, в който преваляванията ще са по-малко вероятни.

Силни бури нанесоха големи щети в Чехия

В температурно отношение няма изненади, нормални температури за края на май.

В сряда, четвъртък и петък дори ще бъде топло, като температурите в низините на страната ще достигат и до 32 градуса, но не ни очакват типично летни жеги.

В събота и неделя малко по-ниски температури, след това около вторник, 31 май, също ще видим захлаждане и превалявания с гръмотевици.

Бури в Канада взеха четири жертви (видео)

Вероятността за повече валежи, гръмотевици, градушки се повишава в края на седмицата, а след това и около 31 май, заради нахлуването на по-хладен въздух от северозапад и по-ниско атмосферно налягане заради преминаващ северно от Балканите център на ниско налягане.

Синоптичните модели прогнозират и първите по-сериозни жеги в близост до нашата страна в началото на юни, разбира се в Южна Гърция, където се очакват температури до около 39 - 40 градуса. Добрата новина е, че у нас не се предвижда в обозримо бъдеще толкова горещо време. Но идва лятото и само тогава ще разберем дали то ни е подготвило температурни рекорди. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм