Фондация „Лили Иванова“ стъпва в Бургас с ювелирен проект – изграждането на нов Културен център. Предвижда се той да издига в сърцето на Морската градина и да се превърне в културна перла и значима инвестиция в духовния капитал на място, където неотдавна функционираха бивша дискотека и мека на ориенталските ритми с балкански аранжимент.

В докладна до Общинския съвет, зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика  Станимир Апостолов предлага промяна в предназначението на обекта и създаването на камерна сцена за високо изкуство. Това е важно, каза той пред репортер на Дарик, включително и за да се възпитат идните поколения в обич към българската култура и изкуство.

Стопанин на постройките е „Благоустройствени строежи“, а миналата година местната власт предотстъпи една част за учебни бази на филиал на Софийския университет. А другата – Община Бургас има идея да предостави именно за изграждането на културен център.

„С нас се свърза екипът на фондация „Лили Иванова“. Желанието им е да направят модерна сграда, която се вписва в градската среда и е съобразена с цялостния архитектурен облик на Морската градина. Мястото не е избрано случайно - в непосредствена близост до Летния театър. А цялостният проект е свързан със сантимента на Лили Иванова към Бургас. За съжаление Летният театър в Слънчев бряг, където стотици са аплодирали примата на емблематичния фестивал „Златния орфей“ отдавна го няма. За нас е чест, че най-голямото име в българската популярна музика, чийто талант вдъхновява цели поколения, избра сега именно Бургас“, заяви Станимир Апостолов.

Културният център ще се носи името „Saloon LI“. Според предварително зададените параметри, той ще е с площ около 60 кв. м с отворена градина, която се слива с парковата среда. И ще даде сцена за изява на музиканти, художници, писатели, ще бъде център за творчески срещи, школи за деца и пр. Предвижда се да там да бъде изграден и музей на изкуството, в който да бъдат експонирани награди и лични вещи на големи български артисти, ще има и информационен център за популяризиране на всички културни събития, провеждани на територията на Община Бургас.

Целта на фондацията, каза зам.-кметът на Бургас, е да се реализира един привлекателен и модерен обект, изпълняващ специфични художествени и творчески функции за популяризиране на българското изкуство и развитие на младите таланти. Това ще отдаде нужната почит на бележити творци.

Станимир Апостолов подчерта, че към настоящия момент обектът е неизползваем и се нуждае от сериозен ремонт. Средствата за това в размер на около половин милион лева ще бъдат вложени именно от фондация „Лили Иванова“. В докладната, той предлага Културният дом да бъде предоставен под наем за срок от 10 години. За да бъде съхранена българската културна съкровищница.

Чуйте какво още каза пред репортер на Дарик-Бургас зам.-кметът Станимир Апостолов в звуковия файл: