Месец април започна топъл с температури далеч над климатичната норма за този период на годината. Средноденонощната температура в района на София, за първите 12 дни на месеца, е над 14 градуса, а само преди две години средноденонщната температура е била малко на 8 градуса. Разликата е значителна. 

И в дните до вторник, следващата седмица, температурите остават високи, вероятността за валежи ще е малка, като изключим събота, и ще се радваме на много топло и хубаво пролетно време с елементи на лято.

Утре, събота, в първия почивен ден от този уикенд, на места в Централна България и на североизток е възможно да видим, в следобедните часове, превалявания придружени и от гръмотевици. Но тези процеси ще бъдат сравнително ограничени и на по-малко места.

Като цяло характерът на времето няма да се промени и ще е топло и предимно слънчево. 

В началото на следващата седмица, главно в понеделник и отчасти във вторник ще измерим и типично летни температури в следобедните часове. Като в Северна България и Източна Тракия вероятно ще се измерят температури, около 16 часа, до 32, дори 33 градуса, а в района на София 28 - 29 градуса.

Това ще е пикът на топлото време през този месец, след което ще последва бърза и рязка промяна.

И сега с внимание.

От северозапад в нощта на вторник срещу сряда ще започне пренос на студен въздух от далечния север, който с умерени и силни северозападни ветрове ще започне да нахлува над страната. Температурите, в рамките на 24 часа, ще се понижат с 15, дори 20 градуса, което е значително застудяване.

Първо този процес ще се усети на северозапад и по високите западни полета, а постепенно студеният въздух ще обхване страната. Това застудяване ще се комбинира с преминаването на средиземнорски циклон, което ще доведе до повсеместни валежи от дъжд в сряда и четвъртък. Дъжд ще вали в ниските части на страната, сняг в планините, там ще се образува нова снежна покривка.

И сега любопитната част: възможно е сняг да видим и на по-ниска надморска височина, дори американският модел прогнозира валежи от сняг в рйона на София. Европейският модел не дава чак толкова ниски температури, но влошаването на времето ще е същество, бързо и рязко. От лято ще преминем към есен с елементи на зима. Колко ще вали и колко ще застудее ще разберем следващия вотриник на поредното заседание на Синоптичната комисия.

Тези от вас, които ще пътуват в сряда и четвъртък, в планинските райони на страната и през старопланинските проходи, могат да се срещнат лице в лице със закъснялата зима. Ето защо бъдете внимателни и предвидливи.

Условията за туризъм в планините рязко ще се влошат - там ще вали сняг и ще се образува нова снежна покривка.

Има разминаване в прогнозите за количествата валежи, това ще зависи от пътя на центъра на циклона, който се очаква да премине през Балканите. Ако премине по по-южна траектория ще е по-студено и с повече валежи, но ако премине по на север, валежите няма да са чак толкова много. 

Интересна синоптична ситуация се задава на хоризонта, а прогнозита в перспектива покозват, че пролетното застудяване ще продължи няколко дни, като се прогнозира и втора студена вълна около 20 април. Това е напълно нормална ситуация за страната през пролетта, нищо необичайно няма да се случи, подобни студени нахлувания са чести и обичайни за април.

Студеният въздух ще обхване и Централна Европа, както и Западните Балкани. На много места там, на по-висока надморска височина, ще видят пролетен сняг, в планинските райони ще е истинска зима.

Средната глобална приземна температура, която ние редовно посочваме на заседанията на Синоптичната комисия остава 14,54 градуса измерена от специализирания сайт temperature.global. Няма основание за тревога по отношение на глобалната приземна температура, тя остава с 0,5 градуса по висока от приетата за норма - 14 градуса.