"Службите ни за сигурност не се ползват с доверието на партньорите ни в европейския съюз или НАТО", коментира Лена Бориславова от „Продължаваме промяната” в „Стлбището” на Дарик.

„Това недоверие не се преодолява лесно. Необходима е реформа. Това е записано в законодателната ни програма.  В това сме единни с ГЕРБ. Когато бъдат реформирани службите ще изберем кадри, които нямат общо с ДС, имат чисто съдебно минало и не ги държат компромати”, обясни Бориславова.

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има граници

На въпрос държавна измяна ли е съгласуването на имената с посолства, тя отговори: „Ако се зачетете в международните ни ангажименти, договори и споразумения в действащо законодателство на България, за това как функционират нейните служби за сигурност, всъщност това е част от нормалния процес. Няма държавна измяна, няма нищо скандално, а опит България да има сили да отбранява националната си идентичност и суверенитет в условията на международни кризи и война”, посочи тя.

„През последните две години, в които служебните правителства управляват по-дълго от редовните, стана ясно, че има едно изкривяване на демократичния модел и изкривяване на властите. По Конституция държавната и национална сигурност са отговорност на Министерския съвет. От 2014 г. това като функция е прехвърлено към президентството.  Вижда се, че в тази ситуация на служебни правителства балансът е изместен. НС и МС на едно редовно правителство имат почти нулево влияние. Това, което ние предлагаме е да се върнем към модела от преди 2014 г., когато има разделение на властите, МС предлага, а НС изслушва, за да има прозрачност и публичност. Имаме тотално сбъркан модел на това как функционират службите ни”, посочи лена Бориславова.

„Какво значи, че службите са наши?“: Радостин Василев пусна запис от Национален съвет на ПП

По думите ѝ не става въпрос за овладяване на службите, а става въпрос те да имат компетентни ръководители, да са подпомагани от европейските партньори и партньорите от НАТО.

Относно записа от Националния съвет на партията, Бориславова коментира:

„Не мога да разбера този запис с какво толкова изненада колегите от ГЕРБ. Едва ли някой е очаквал, че нашите членове и хора от ръководните органи ще са в еуфория от предлаганата ротация на премиерите.  За мен няма нова ситуация. Има емоции – както от ПП, така и от ГЕРБ-СДС. Призовавам за разумност, лидерско и отговорност политическо поведение. Двете формации не се харесват, нямат си доверие, както техния лидер каза – мразим се, диаметрално противоположни сме”.

ДПС предлагат свикване на Велико народно събрание

По думите ѝ от друга страна страната ни има исторически шанс най-накрая да осъществи съдебна реформа, за промяна в Конституцията, да влезем в еврозоната, в Шенген, както и да се решат редица вътрешни проблеми като бюджета. „Това изисква всеки да преглътне емоцията. За двете колаиции не е лесно, има да се вземе ужасно трудно решение”, допълни тя. 

Лена Борислава уточн, че преговорите продължават. „Нека да се оцени какво значи да има редовно правителство във втория мандат за България и гражданите ѝ,а не за политиците и тясното парийно ядро на всеки един от нас”, каза още Бориславова.

„Направихме голям компромис, предлагайки ротационен премиер при липса на доверие между първите две политически сили. Ако ситуацията беше лесна и имаше гарантиран успех, нямаше да ни е толкова трудно да формираме правителство”, добави тя.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на едно мнение: Целта на записите е да блокират съставянето на правителство

„Мисля, че има още записи, поне доколкото ме уведомени. Това е едно активно мероприятие. Едно лице, до него седят кадри на Национална сигурност, охранява го НСО, се опитва да няма редовно правителство. Явно се използват тези амбиции на лице, притиснато от прокуратурата, за да се пречи на съдебна реформа, бюджет и стабилно правителство”, обясни Бориславова.

„Чистосърдечно продължаваме разговорите с ГЕРБ-СДС. Те не са прекъсвали. Самите колеги от ГЕРБ не са намерили линията, по която ще продължат напред в разговорите/ Ще изчакаме. Това е решение, което трябва да се вземе, иначе страната отива отново на избори. Всяка цена си струва, за да се опитаме да вкараме България в Шенген и еврозоната, да има съдебна реформа, да не сме свидетели на всеки 5-10 години на едни скандални убийства в публичното пространство, на лица от политическата класа, които се страхуват за живота си, защото са обвързани с някакви тъмни кръгове“.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм