Ефективност, безопасност и точност – с тези три думи може да се характеризира лазерната терапия в естетичната дертамология. Към процедурите с лазер се обръщат все повече хора.

Има обаче едно много голямо НО – те трябва да бъдат извършени от специалист, който да подбере правилната технология за съответния пациент според неговата диагноза, защото лазерът може да бъде магия, само ако бъде използван правилно и на правилното място. 

Това обясни в ефира на специализираното предаване на Дарик радио "Най-добрите болници и лекари" д-р Магдалина Гюрова от Клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив „Derma Plus“ по повод широко разпространеното в последните години прилагане на лазерната терапия.

Първото и най-старо приложение на лазерите е епилацията, тъй като няма по-добър и ефективен метод за премахване на нежеланото окосмяване. Следват премахване на съдови образувания  - вродени и придобити, на татуировки, на различни кожни образувания – но само доброкачествени, прилага се активно още при акне, розацея, при подобряване на текстурата на кожата – надигнати и хлътнали белези, както и при стимулация на производството на колаген в кожата.

Една процедура може да бъде изпълнена блестящо, но да не донесе желания резултат. Това се случва при подценяване на първичния преглед и преценката на специалиста за подбора на подходящата терапия, подчерта още д-р Магдалина Гюрова.

От ключово значение е и прилагането й при приемането на определени видове медикаменти, като някои антибиотици, доста психотропни и хормонални препарати, при които след процедурата може да се стигне до хиперпигментация – появата на тъмни петна, обясни дерматологът.

Остаряването за съжаление е необратим процес, но премахвайки несъвършенствата по кожата, можем да го правим красиво, именно с помощта на лазерната терапия в естетичната медицина. В нея се използват два типа лазери – аблативни и неаблативни. При аблативните  се нарушава целостта на кожата и затова на третираното място се поставя локална анестезия.

Самата терапия се прилага само при много добре почистена кожа. Мястото, което ще се третира, се обезболява с поставянето на локална анестезия. По време на процедурата може да има леко парене, а след нея епидермисът се обработва с различни подходящи типове крем. Третирането с лазер не се прилага при пациенти с онкозаболявания, при бременност и кърмене.

Няма най-подходящ сезон за процедурите с лазер, ако пациентът спазва всички ограничения след прилагането им – излагането на слънце, солариум, както и различни спа процедури, обясни още в ефира на Дарик д-р Магдалина Гюрова от Клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив „Derma Plus“.

„Лазерната терапия не е гумичка“, коментира още дерматологът по повод пациенти, които имат нереалистични очаквания от процедурата. В такъв случай специалистите предпочитат да не я провеждат.

За постигане на най-добри естетични и безопасни резултати от терапията е много е важен изборът на клиника или център, където да има повече от един вид лазерен апарат (няма универсална машина за третиране на всички проблеми) и опитът на лекаря, който може да постави правилната клинична диагноза.

По отношение на т.н. безплатни консултации, Д-р Магдалина Гюрова призова пациентите да не се поддават на този вид практика, защото за адекватния и правилен предварителен преглед и разговор с пациента са нужни много повече от няколко минути.

Защо ботоксът е най-ефективен при премахването на мимическите бръчки по лицето и по шията?

Д-р Гюрова вече разказа в ефира на Дарик за предимствата и ефекта от ботокса за изглаждането на т.н. „пачи крак“ и „нервни бръчки“, както и за втората изключително разпространена процедура за разкрасяване на лицето с хиалурон.

Всичко, което трябва да знаем за хиалурона

Още за прилагането на лазерната терапия в дерматологията и естетичната медицина чуйте в интервюто на Искра Койчева с д-р Магдалина Гюрова.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров