Най-добрата процедура за изглаждане на мимическата мускулатура и стареене, е терапията с ботулинов токсин или ботокс. С него се въздейства върху мускулното стареене и затова ботоксът е толкова важен в цялостната концепция  на антиейджинг медицината. Това заяви в ефира на специализираното предаване на Дарик радио "Най-добрите болници и лекари" д-р Магдалина Гюрова от Клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив „Derma Plus“.

Ботоксът е медицински продукт, регистриран е по закона за лекарствата. Затова е много важно клиентите да знаят какъв вид ботокс ще си инжектират, защото качественият продукт, разрешен за употреба, регистриран и със съответния сертификат, предпазва от странични ефекти и други нежелани реакции, подчерта още пред Дарик д-р Гюрова.

Иначе, самата процедура протича бързо и е лесна за лекаря, който е обучен, съответно и за пациента, ако се е доверил, казва още дерматологът.

Първото условие е да сте здрави, да нямате температура през последните 14 дни, да не приемате антибиотици и нестероидни противовъзпалителни, т.е. докторът трябва да е запознат с вашето общо състояние. След поставянето на упойка под формата на крем и изчакване на действието й,  самата процедура трае минути - ботоксът се инжектира в няколко точки в различни зони на лицето, зависи от търсения ефект.

След това пациентът може да има по лицето малки подутини, които за около 15 минути изчезват, освен ако не е засегнат кръвоносен съд (нормален страничен ефект при инжекционна манипулация). Пациентът може да се върне веднага към нормалния ритъм на живот, като не трябва да ляга 4 часа, 3 дни да не се практикуват никакви активни спортове и 14 дни да не се правят никакви козметични процедури на лицето.

Когато процедурата е първа за пациента е много важно той да мине на контролен преглед на 14-я ден и ако е необходимо, ще бъде направен т.н. ретуш, т.е. поставяне на много малко количество, ако нещо не е симетрично или няма необходимия блокаж на активността на мускулатурата", обясни още дерматологът.

По думите й, така наречените гневни бръчки, за които пациентът казва „изглеждам сърдит“, се предизвикват от активността на пет мускула на лицето, върху които се въздейства, инжектирайки ботулиновия токсин.

"Ако се опитаме да запълним бръчките с хиалурон, ще направим обем в тази зона, поемайки всичките рискове на съдова оклузия и т.н., но всъщност няма да повлияем причината на образуване и ще имаме рефлекторно нови бръчки по съседство, защото всъщност мускулатурата е засилена. Същият механизъм действа и при т.н. бръчки на "пачия крак", където отново причината е мускулната активност. Оказва се, че при младите хора тя е с намалена функция и това е причината да не се образуват толкова бръчки по лицето и шията

Затова предпочитаме да лекуваме причината, а не последствието, защото само така накрая ще има добър естетичен резултат. И затова ботоксът се инжектира точно в тези зони, в определени дози, като дава доста добър вид на релаксирано, свежо и отпуснато лице, което всъщност ние гоним“, коментира още пред Дарик д-р Магдалина Гюрова.

Защо терапията с ботулинов токсин е най-ефективната естетична медицинска процедура за премахването на мимическите бръчки по лицето и по шията, за какво още се използва ботоксът и има ли рецепта за красиво остаряване и коя е тя – чуйте от интервюто с д-р Магдалина Гюрова от Клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – "Derma Plus".

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева