Синоптичната комисия, на редовното си петъчно заседание, прави преглед на метеорологичните модели, които чертаят времето за десетина до 15 дни напред. Без съмнение, всички са обединени около прогнозата за хубаво, нормално лятно време, без изненади.

Проливни дъждове в Северна Япония, 200 000 души са призовани да се евакуират

В събота температурите още малко ще се повишат и ще са от 32 до 37 градуса, валежите са малко вероятни, а в неделя ще има слабо понижение до интервала 30 - 35 градуса. На места е възможно да превали и прегърми. 

Прогностична карта на максималните температури в следващия 3-дневен период. ClimateReanalayzer

Следващата седмица ще започне нормално, без температурни върхове, а след вторник ни чака и известно лабилизиране на атмосферата, което означава, че вероятността за превалявания се увеличава. 

Слънчев ден със слаби превалявания в Източна България

В сряда, четвъртък и петък следващата седмица можем да видим превалявания с гръмотевици на повече места в страната, но в краткосрочните прогонзи ще стане по-ясно къде и колко ще вали.

Като цяло - седмицата от 8 до 14 август ще бъде по-различна от вече изтеклата седмица - очакваме на повече места да има превалявания.

Щетите от природни бедствия достигат 72 млрд. долара през първите 6 месеца на 2022 година

Моделите се разминават до известна степен в прогнозите си за следващия петък - 12 август. Част от тях прогнозират по-съществени валежи и понижение на температурите, докато друга част не предвиждат такива явления.

Ето защо, на заседанието следващия вторник, ще имаме по-голяма яснота по два важни въпроса - ще вали ли повечко в края на седмицта и ще ни захлупи ли нова гореща вълна след 15-и август?

В момента изглежда, че ще стане така - след средата на август, за няколко дни температурите вероятно ще се повишат и ще имаме период с максимални температури до 40 градуса в равнините на страната и главно по поречието на река Дунав и в Югозападна България. Дали това ще се случи е под въпрос, но прогнозите в момента показват това.

Германски учен: Скоро светът ще бъде неузнаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени

В същия период в Западна Европа пък ще нахлуе студен въздух от Северния Атлантик и там дневните температури ще паднат до и под 20 градуса. Интересно разитие ни чака, да видим коя от противоречащите си прогнози ще се реализира.

Тази година сезонът на ураганите в Атлантика е замрял и дори в началото на август нямаме формирана дори една тропическа буря, напук на прогнозите на американския Център за изучаване на ураганите, който прогнозира сезон с повече урагани. Остава да видим дали това ще е така, разбира се, има много време до края на сезона, в края на ноември е възможно Атлантика да си навакса това, сравнително необичайно спокойствие, което се наблюдава в момента.

Лято е, газът е скъп, но идва есен, после зима - ще я преживеем без проблеми, защото това, което ни чака, е нищо в сравнение със зимата на 1996 - 1997 година.

Този, който не помни, да прочете.

Хубава събота и неделя, бъдете зрави и се усмихвайте повече!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм