Наводненията и бурите по света са увеличили разходите на застрахователите през първите шест месеца на годината, като икономическите загуби, причинени от природни бедствия, възлизат на 72 милиарда долара. Това сочи предварителна оценка на швейцарския презастраховател "Суис ре" (Swiss Re), цитирана от Франс прес. Това съобщава БТА. 

Германски учен: Скоро светът ще бъде неузнаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени
       
Сумата е по-малка в сравнение с тази от първото полугодие на 2021 г., когато икономическите загуби в света достигнаха 91 милиарда долара. Швейцарската група, която застрахова застрахователи, обаче изтъква нарастващото въздействие на т. нар. вторични бедствия, които струват все по-скъпо. В съобщението са посочени по-конкретно наводненията в Австралия, зимните бури през февруари в Европа и градушките във Франция.

Като се прибавят бедствията, причинени от човека, като промишлените аварии, икономическите загуби от природни бедствия и злополуки, загубите са достигнали 75 милиарда долара през първите шест месеца на текущата година спрямо 95 милиарда долара през първата половината 2021 г., изчислява презастрахователят.

Стотици евакуирани заради горски пожари в Източна Германия

Разходите на застрахователите са достигнали 38 милиарда долара спрямо 49 милиарда долара предходната година. Само за природните бедствия (извън предизвикани от човека катастрофи) са изплатени 35 милиарда долара или 22 процента над средното десетгодишно равнище. Компанията предупреждава и за ефектите от глобалното затопляне.

Честотата на т. нар. вторични бедствия като наводнения и бури, за разлика от земетресенията и ураганите, се увеличава навсякъде по света. 

Критична e ситуацията с пожарите в Гърция (видео)

Бурите в Европа през февруари са стрували 3,5 милиарда долара на застрахователите, според "Суис ре". Също 3,5 милиарда долара досега са стрували наводненията в Австралия след проливните дъждове през февруари и март, което е нов рекорд за разходи, предизвикани от наводнения в страната.

Предварителната оценка за градушките и силните дъждове във Франция възлиза на 4 милиарда евро застрахователни загуби.

Швейцарската група обръща внимание и на горещините в Европа, които предизвикват пожари и щети, свързани със сушата, но засега не дава оценка за щетите през полугодието, през което имаше също така много наводнения и в Китай, Бангладеш и Индия.

Климатичните промени са един от най-големите рискове, с които трябва да се справят обществото и световната икономика, посочва Жером Жан Хегели, главен икономист в "Суис ре". Той обаче предупреждава, че 75 процента от икономическите загуби, предизвикани от природни бедствия, не са покрити със застраховки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм