Специалисти от ДОТИ (Дирекция оперативно техническо издирване) направиха първи оглед на взривения склад за боеприпаси край Карнобат. Към тях се присъединиха групи от сапьори, пожарникари и криминалисти. От фирмата, собственик на складовете – „Емко“ на бизнесмена Емилиян Гебрев продължават да поддържат тезата, че се касае за външна намеса.

Оттам отчитат, че няма как боеприпасите да се самозапалят. Складавете се намират в бивши военни хранилища и са общо 4, а взрив е установен само в един от тях. Фирмата също е започнала вътрешна проверка.

Емилиян Гебрев: 100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми

Разследването започва близо 72 часа след взривовете и пълно обследване на района с дронове за наличието на опасности за разследващите инцидента. Предстои и пускането на електрозахранването в базата, с което ще може да бъде снета и информацията от видеокамерите, разясни Константин Скелин - ръководител логистика на фирма „Емко“.

По думите му, от фирмата до момента не са извършвали оглед на собствеността си.

Взривове в склад за боеприпаси в Карнобат

„Касае се за малокалибрени боеприпаси, които при взрив няма как да се разпространят на километри. Максималното разстояние на което може да отиде е 300 - 350 метра. Но това, което се случи няма как да стане отвътре“, коментира Скелин.