Почти половин година след изборната си победа, популистът и крайнодесен националист Герт Вилдерс успя да се споразумее за съставяне на правителство в Нидерландия. След 16-часови преговори Вилдерс се договори с други 3 десни партии, но с уговорката, че той няма да е премиер. Въпреки това обаче, новият кабинет в Ниските земи доказва още веднъж, че крайнодесните в Европа са в подем.

Новата коалиция включва дясноцентристката VVD на досегашния премиер Марк Рюте, партията-дебютант NSC и формацията на фермерите BBB. Коалицията ще е с повече от стабилно мнозинство от 88 места в 150-местната Долна камара на Нидерландия.

Не е взето окончателно решение за следващия нидерландски министър-председател, но това няма да бъде Вилдерс, който се отказа от шанса в стремежа си да постигне споразумение.

Имаме споразумение на преговарящите и сега ще го представим на нашите (парламентарни) фракции“, заяви лидерът на Партията на свободата пред журналисти.Крайнодясната PVV на Вилдерс привлече една четвърт от националния вот на изборите през ноември миналата година, след като се съгласи да отложи някои от по-крайните си политики, като например забраната на Корана, ислямските училища и джамиите.


Неговата победа сюрпризира европейската политика след 14 години на широки коалиции, ръководени от министър-председателя Марк Рюте, който след изборите продължи да бъде служебен министър-председател.

Бибиси посочва, че спряган за нов премиер е Роналд Пластерк - 67-годишен бивш министър от Лейбъристката партия, той се отказва от процъфтяващата си академична кариера на молекулярен биолог, за да се занимава с политика.


Сделката беше постигната часове преди последния краен срок, наложен от преговарящите за настоящата коалиция, и г-н Вилдерс предупреди, че все още могат да бъдат направени корекции в споразумението. Парламентът ще обсъди условията следващата седмица, но не се очакват изненади.

Малко подробности се появиха за плановете на четирите партии за правителство, въпреки че се очаква те да възприемат твърда политика по отношение на убежището и имиграцията. Според политически кореспонденти се предвиждат особено строги мерки по отношение на работниците мигранти, въпреки че правителството ще продължи да спазва международните споразумения.

Очакват се и значителни инвестиции в социалното осигуряване и жилищното строителство, както и в отбраната и селското стопанство. Според информацията към момента, четиримата партийни лидери няма да участват в новия кабинет, но ще останат в парламента.

Герт Вилдерс е в политиката от близо 15 години, като до скоро се смяташе по-скоро за вечната опозиция, популист с крайни убеждения, който едва ли би застанал начело на Нидерландия – една толкова либерална държава. Крайнодясната вълна в Европа обаче явно заля и Ниските земи.