Брайън Джонсън води война срещу стареенето. Но струва ли си да приемате по 100 хапчета на ден, да приключвате с храненето до 11 ч. сутринта, да се откажете от алкохола и социалния живот?

Технологичният предприемач знае, че много хора го смятат за странен. Той става в 4,30 ч. сутринта, яде всичко преди 11 ч. и си ляга винаги в 20,30 ч., без изключение. В оставащите часове поглъща повече от 100 хапчета, къпе се в LED светлина и седи върху високоинтензивно електромагнитно устройство, което според него ще укрепи тазовото му дъно. Всичко това той прави с цел да забави темпът на стареене. Крайната му цел? "Да поддържа младостта си навеки и да не умира", съобщават The Guardian.

По-обезпокоително е, че той например е приемал човешки хормон на растежа, но е спрял, защото потенциалните странични ефекти са били твърде сериозни. Експериментирал е и с приемането на кръвна плазма от 18-годишния си син Талмейдж.

Джонсън иска към него да се присъединят колкото се може повече хора.

Очевидно е, че не всички се качват на борда. Множество експерти по дълголетие ще ви кажат, че човешкото тяло не може да бъде хакнато по този начин, а редица коментатори в социалните мрежи казват на Джонсън, че изглежда по-възрастен от своите 45 години.

Досега нищо от това не е възпряло Джонсън, който е прекарал две години в усъвършенстване на това, което той нарича Blueprint система - предназначена да се грижи за него по-добре, отколкото собственият му ум може.

Той също така споделя (изчерпателните и изтощителни) подробности онлайн, така че всеки, който желае, може да следва процеса за много по-малко от неговите разходи, които според изчисленията му възлизат на 2 млн. долара годишно.

Джонсън не започва своя поход срещу смъртта в оптимални условия. През 2013 г. той продава компанията си Braintree Venmo на PayPal за 800 млн. долара - сума, за която повечето хора предполагат, че ще оправи всичко в живота им - но през по-голямата част от следващото десетилетие той се храни неправилно, прекалява с алкохола и се бори с депресията.

В наши дни Джонсън нарича себе си "най-премереният човек в света". Екипът му от лекари и здравни експерти непрекъснато следи всичко, което прави тялото му.

Две от трите ястия, които той консумира всеки ден, са абсолютно еднакви: "суперзелените" включват варени броколи, карфиол, гъби и чесън, а "ядковият пудинг" - семена от чиа, ядки макадамия и горски плодове. Сутрин приема 54 хапчета, а останалите - между процедурите за лечение на кожата, терапията с червена светлина и още измервания. Рутинно живее в състояние на ограничаване на калориите, не пие алкохол и не излиза вечер - никога.

Фитнес режимът му например включва комбинация от тренировки за съпротива и сърдечносъдови упражнения, изчислени така, че да подобрят VO2 max (максималното количество кислород, което тялото може да поеме по време на тренировка) - и двете са свързани със значително намаляване на смъртността. 

Работи ли режимът на Джонсън? Зависи от това как определяте успеха. За него измерванията вървят в правилната посока. Максималният му VO2 от 58,7 ml/kg/min би бил впечатляващ за много по-млад човек, а много от другите му биомаркери са по-добри, отколкото би се очаквало за 45-годишен човек. Според тракерите, които използва, "ефективността на съня" му е перфектна от шест месеца насам. Той може да изтласква повече от 100 кг и има по-малко от 7% телесни мазнини. Една от най-сериозните критики към режима му обаче е, че макар да подобрява типичните биомаркери на възрастта - сила, костна плътност и дебелина на косата - той не забавя стареенето по никакъв значим начин.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм