Никола Груев – Котарашки и Проповедниците (Kottarashky and The Preachers) издават нов музикален албум, в който представят своята „поезия на абсурда“. В предаването „Кой говори“ по Дарик Котарашки и Владимир Василев разказаха за дебютния си албум Reconstruction of Speech (Реконструкция на речта).

„Всичко започна с един проект, с който кандидатствахме за финансиране към Национален фонд „Клутура“. На мен ми дойде една идея да използваме големи световни оратори, положителни герои. Идеята беше да „накълцам“ самия говор, търсейки нотки в гласа, за да постигна нещо като пеене, като, естествено, по този начин се губи смисълът на думите. Беше замислено като някаква метафора. Нямаше идея това да се превръща в нова група или каквото и да било, но поканих Симеон Воев и Ивайло Стефанов да се включат като гост музиканти, впоследствие и Владо (б.р. – Владимир Василев), да запише в едно парче барабани“, разказа Никола Груев-Котарашки.

Тогава проектът е получил финансирането и са започнали да пристигат покани за участия от разлини фестивали. Групата имала само четири трака. Тогава са поканили и басиста си. В групата влизат още Владимир Василев, който е бивш барабанист на „Анимационерите“ и Симеон Воев - китарист от „Нова генерация“.

Владимир Василев обясни, че проектът търси чисто музикален ефект, а не смислов и го определи като „поезия на абсурда“

Котарашки е учил архитектура. Дори е работил 5-6 години като архитект „за пред родителите“. Настъпила обаче кризата в строителството и тогава хобито му се первърнало в професия. 

В новия му проект са компилирани публични речи на различни оратори като индийския политик Махатма Ганди, бившия министър на външните работи на Великобритания Уинстън Чърчил, бившия премиер на Обединеното кралство Маргарет Тачър, американския духовник Мартин Лутър Кинг и др.

Целия разговор може да чуете в прикачениязвуков файл.