На първо място, Слънцето не може просто да изчезне, без да наруши множество физични закони. Това е проблемът с използването на магия - след като я използвате, всички правила изчезват, пише MeteoBalkans.

Но нека все пак си представим, че Слънцето внезапно изчезва от небето днес и всички закони на физиката ще продължат да действат както преди. Какво ще се случи след това и колко дълго можем да оцелеем на Земята?

Хаос в слънчевата система

Ако Слънцето внезапно изчезне, Земята ще продължи да се движи по права линия, допирателна към орбитата, по която се е движела в момента, когато гравитацията от Слънцето е престанала да действа върху нея (закъснение от около 8 минути между изчезването на Слънцето и когато го видим). Няма да усетите разликата, защото гравитацията на Земята ще остане същата.

Но всички гравитационно свързани обекти в небето (планети, астероиди, комети, скали, космически прах и други небесни тела) ще започнат да се отдалечават от обичайните си траектории приблизително по едно и също време.

Планетите-измамници могат да се сблъскат с хиляди други тела, вероятно причинявайки разрушение и хаос, поне в дългосрочен план.

Внезапна тъмнина ще бъде забележима на Земята в рамките на 8 минути. Температурите ще започнат да падат, което ще затрудни оцеляването, а фотосинтезата ще спре веднага щом слънчевата светлина изчезне.

Всички растения, животни и хора постепенно ще умрат, но колко време ще отнеме?

Хронология на смъртта на Земята

T+0 минути (+15 градуса по Целзий)

Слънцето внезапно изчезва от небето и не оставя следа. Тъй като гравитацията, според общата теория на относителността, се движи със скоростта на светлината, ще ни отнеме няколко минути, за да забележим изчезването.

Средната температура на Земята е около +15 градуса по Целзий.

T+8 минути (+15 градуса по Целзий)

Започва вечната нощ, но звездите все още блестят, електричеството продължава да работи и градовете остават осветени, докато има енергия. Дори външните планети ще останат видими за кратко време, тъй като са разположени по-далеч от Слънцето.

Температурите започват да падат и фотосинтезата спира веднага щом слънчевата светлина изчезне. Всички растения на повърхността на планетата започват бавно да умират, някои от тях ще могат да изпаднат в суспендирана анимация, както през зимата, но вече няма да могат да излязат от нея.

T+1 ден (+10 градуса по Целзий)

След като слънцето изчезне, температурата ще падне с няколко градуса (както се случва всяка вечер). Но нашата планета е натрупала достатъчно топлина в атмосферата и океана, за да ни стопли за известно време. Падането на температурата ще бъде по-леко и не толкова внезапно, колкото прехода към почти пълна тъмнина.

До този момент психологическите ефекти са засегнали всички. Слънцето вече го няма и няма да се върне. Паниката и хаосът се разпространяват много по-бързо от реалните последици от загубата на Слънцето.

T+1 седмица (-10 градуса по Целзий)

Повечето малки растения умират в рамките на няколко дни, тъй като температурите продължават да падат. Дърветата обаче могат да оцелеят десетилетия. Ужасни снежни бури ще бушуват по целия свят.

Средната температура пада до -10 градуса по Целзий - това е обичайна температура в някои райони, особено през зимата, но спадане на температурата от 25 градуса по Целзий има навсякъде на планетата и хората започват да умират в първите дни, особено в топлите страни не са адаптирани към студа.

T+1 месец (-70 градуса по Целзий)

Бурите в крайна сметка ще спрат и времето ще стане много по-стабилно по света. Но почти целият живот на Земята е мъртъв, сухоземните животни и растенията са умрели от студа. Океаните са покрити с тънък слой лед.

Оцелелите хора трябва да намерят убежище дълбоко под земята или близо до геотермални отвори на океанското дъно. Хората могат да оцелеят дълбоко в мини, в подводници. Няколко геотермални обекта, като Исландия и Йелоустоун, може да останат обитаеми за хората малко по-дълго.

T+1 година (-200 градуса по Целзий)

В рамките на няколко месеца повърхността на целия океан е покрита с дебел слой лед, но ще отнеме хиляди години, докато нашите морета замръзнат напълно. Все още ще има жив морски живот под леда, тъй като ледът действа като изолатор и ядрото на Земята ще продължи да произвежда топлина. Ще оцелеят обаче само онези екосистеми, които не зависят от слънчевата светлина, тоест изключително дълбоководните.

T+ 10–20 години (-220 градуса по Целзий)

Въздухът се превръща в течност, става толкова студен, че всички газове във въздуха кондензират и падат на повърхността на планетата в замръзнала и течна форма. Атмосферата по същество замръзва и пада на Земята, оставяйки нашата планета напълно изложена на вредното лъчение, което се скита из космоса. Но не е останал никой, който да пострада от радиационно увреждане.

След милиони години (-240 градуса по Целзий)

Все още има живот на Земята. Микробите, живеещи в геотермални отвори на дъното на океаните, ще процъфтяват. Тези микроби произвеждат енергия чрез хемосинтеза, процес, независим от слънчевата радиация. Температурата се стабилизира на -240 ℃ след милиони години.

Ще можем ли да оцелеем под земята?

Може би няколкостотин оцелели ще се преместят дълбоко под земята в съществуващите мини. Всички отпадъци трябва да се рециклират, но проблемът с дъжда ще изчезне със слънцето.

Животът под земята може да бъде комфортен, топъл и безопасен с минимален разход на енергия. Проблемите с енергията и вентилацията на въздуха могат да бъдат решени в краткосрочен план.

За да оцелеете при глад, големи запаси от храна могат да се съхраняват в мина. Гъбите могат да се отглеждат сравнително лесно и започват да формират голяма част от диетата като икономична храна. Но генерирането на достатъчно светлина за отглеждане на култури ще бъде предизвикателство. Без реколта повечето селскостопански животни са безполезни.

Така че оцелелите ще ядат гъби и хапчета с витамини и евентуално отгледана в лаборатория мая и подобни храни, за да компенсират недостатъците в диетата. Най-очевидният и важен дефицит ще бъде витамин D, тъй като слънцето вече го няма.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм