Готови сме да работим с ГЕРБ и ДПС от тук нататък, ако се направят започнатите институционални реформи, коментира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов при регистрирането на коалицията ПП-ДБ за участие в изборите на 9 юни. По-различно мнение изрази Кирил Петков, който каза, че ПП-ДБ нито ще се предаде, нито ще даде държавата да се управлява от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

При своята регистрация от ГЕРБ-СДС коментираха, че е време да спрат експериментите в Министерски съвет и в бъдещия кабинет трябва да има ярки политически лица. От партията на Бойко Борисов обаче уточниха, че няма да работят с представители на ПП-ДБ със спорен интегритет.

В последния възможен ден ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се регистрираха за участие в изборите на 9 юни. След подаването на документи в ЦИК Кирил Петков коментира:

„Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов (Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор – бел. ред.) да продължават да управляват задкулисно, нито ще оставим държавата да се управлява от някакви ченгета от нереформирани служби.“

Не толкова краен бе съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, който уточни, че ПП-ДБ биха работили с ГЕРБ и ДПС, ако се правят реформи.

Томислав Дончев от ГЕРБ коментира, че след три години безвремие и експерименти е време да има кабинет подкрепен от стабилно парламентарно мнозинство.

„След три години Министерският съвет се беше превърнал в лагер-школа, кръжок, курс по политика за начинаещи. Време е България да има нормално, титулярно, грамотно, подготвено правителство с ясна политическа подкрепа, дори с ярки политически фигури“, каза Томислав Дончев.

От ГЕРБ допълниха, че ще решат с кого могат да се коалират, като видят изборните резултати. Но уточниха, че скандалът с Агенция „Митници” ще повлияе на решението за бъдеща коалиция с ПП-ДБ, защото не желаят да работят с лица с нарушен интегритет.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.