В светлината на последните трагични случаи, където семейни спорове за родителски права завършиха трагично, в студиото на предаването "Кой говори"  адвокатът Йорданка Бекирска и Яна Алексиева, Асоциация Родители коментират: Кой и как пази децата при родителски конфликти? 

В последните дни в общественото пространство нашумяха няколко сериозни случая, в които роднини спорят за упражняването на родителски права или попечителство върху деца. За съжаление, единият от тях завърши трагично - убийството на 44-годишният Пейо Пеев, за което обвинени са съпругата и тъщата му, шокира обществеността и предизвика протести, настояващи за закононодателни промени, които да уредят по-добре правото на бащите да участват пълноценно при отглеждане на децата си в случаи на раздяла или развод. Днес обаче си задаваме въпроса кой и как пази децата при родителски конфликти, как да говорим за тях и какво трябва да се промени, тъй че да се прекъснат порочните практики, които водят до съсипани човешки съдби.

Яна Алексиева разкри важната перспектива, че насилието и страданието не познават полова принадлежност и че жертвите могат да бъдат както мъже, така и жени, както и деца. Тя подчерта необходимостта от всеобхватен подход при разглеждане на родителските конфликти и тяхното влияние върху децата: "Нсилието няма пол, всеки може да бъде жертва на насилие".

Гостите изразиха загриженост относно влиянието на медиите в поддържането на родителските конфликти и насилието в семейството.

"От страна на медиите трябва да бъде наложен праг, който да не нарушава правата на децата. Интересът им трябва да бъде охранен", заяви Алексиева.

"Законодателят е този, който поставя конфликт в отношенията. Ако хората не могат сами да си преодолеят проблема, тогава идва законът", допълни тя.

"Когато говорим за деца, има нужда от етика. От медиите има още много какво да се желае, но виждаме етичност, което е напредък", заяви Йорданка Бекирска.

Те коментираха необходимостта от законодателни промени, които да подпомагат родителите и децата в случаи на конфликти и раздели и призоваваха за по-голяма внимателност и бдителност, когато става въпрос за законодателните рамки и медийното отразяване на подобни случаи, с цел предотвратяване на трагедии и подобряване на живота на децата в разделени семейства.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм