Проф. Николай Габровски е кандидатурата на ГЕРБ за министър-председател. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за министър-председател

Той завършва медицина в Медицинската Академия - гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 година и оглавява Клиниката през 2011 година.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

През октомври 2022 Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (European Association of Neurosurgical societies - EANS, създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery - ETIN и за неин пръв председател е избиран проф. Николай Габровски.

Вариантите за премиер на ГЕРБ - Борисов или неутрален кандидат

По-важните теми, върху които е специализирал са:

  • „Невроонкология и интраоперативен ЯМР”;
  • „Образно ръководена неврохирургия и неврохирургия с гама-нож” и 
  • „Микроневрохирургия и невронавигация” в Клиниката по неврохирургия  и под ръководството на проф. Брочи, болница „Еразъм”, Брюксел, Белгия. Проф. Брочи е сред най-изявените и известните световни специалисти по неврохирургия, президент на Световната федерация на неврохирургичните дружества за периода 2005-2009 година.

Борисов: Ще предложим правителство от експерти, които могат да стабилизират България

През последните години проф. Габровски е преминал множество допълнителни квалификационни, международни курсове и специализации в областта на невроонкологията, съдовата и гръбначната неврохирургия.

През януари 2012 година проф. Николай Габровски е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет ) –  координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.

Проф.  Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия и Германия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм