Виолета Кирилова Донева е българска актриса. Родена е в град Петрич на 7 септември 1943 г. Внучка е на юриста и политика Стефан Стефанов. Баща ѝ, капитан Павел Джингаров, е разстрелян през 1945 година след присъда от така наречения Народен съд. Вторият й баща е актьорът Кирил Донев.

Актрисата Виолета Донева е била убита

Донева завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1966 г. със специалност актьорско майсторство и Телевизионна журналистика – СУ „Климент Охридски“ – факултет по журналистика. Работи във Военния театър, общински театър „Възраждане“ и Театър 199. Директор е на театър „Възраждане“ от 2008 до 2010 г. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1973 г. През 80-те и 90-те години Донева участва в дублажите на филми и сериали за Канал 1 и Мулти Видео Център.

Води ежеседмична рубрика във вестник „Стандарт“. Превежда пиесите „Жената от морето“ на Хенрик Ибсен, „Любовни писма“ на Албърт Гърни, „Някой зад вратата“ на Едвард Радзински.

Актрисата Виолета Донева е била открита в дома си мъртва

Има един син от брака си с режисьора Людмил Стайков. Двамата разтрогват брака си. По-късно се омъжва за баскетболиста Атанас Грънчаров, с когото се познават от деца.

На 27 октомври 2022 г. стана ясно, че 79-годишната Виолета Донева е намерена мъртва в дома си. Тялото на актрисата е било открито няколко дни преди разгласяването на новината след сигнал. 

По-късно стана ясно, че актрисата е била убита. По тялото имало следи от насилие. Заподозряна е нейна родственица, за която има данни, че е с психични проблеми.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм