"Няма място за паника", заяви кметът на Карнобат Георги Димитров, след като към 4 часа след полунощ днес, врив, последван от няколко вторични, избухна в складова база за боеприпаси в града. Тя се намира на 4 километра югоизточно от Карнобат и е собственост на фирмата на Емилиян Гебрев. Базата е разположена в бивши военни поделения, купени от фирмата на Гебрев. От 7-8 години и действа като склад със специално предназначение.

Експерти посочват, че се складовете са в терен, подобен на котлован, и дори да има взрив, той няма да засегне обекти от критичната инфраструктура.

„В Карнобат почти не са ги чули, няма жертви. Вече трябва да са пристигнали дронове, с които да се огледа мястото”, поясни Георги Димитров.

„72 часа няма да има достъп за външи хора. Пожарна, полиция и специалисти по взривовете в момента са там”, уточни той.

 "Най-важното е, че няма нито убити, нито наранени хора", заяви пред bTV Eмилиян Гебрев. По думите му става въпрос за боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост.

„От много месеци насам, да не кажа години аз апелирам и обръща внимание на всички структури в държавата, които имат отношение по този въпрос, че действително трябва доста сериозно да се погледне и да се подходи с цел опазване на всички тези предприятия от така наречените от стратегически списък, но до този момент няма каквото и да било разбиране“, заяви собственикът на „Емко“.

Дали има умисъл при взрива в складовете край Карнобат, ще кажат разследващите органи, уточни Гебрев.

„При доказани саботажни средства бяха прекратени през 2011 г. всички по-нататъшни разследвания от българската прокуратура. Има обосновано предположение, че те са хората, които знаят и те трябва да кажат“, подчерта Гебрев. 

Новините от Бургас