"С извършването на историческия акт от септември 1908 година българският народ си възвръща достойнството и самочувствието, а страната ни става равнопоставена на останалите европейски държави. Това разкрива нов хоризонт за нейното развитие и утвърждаване на международната сцена. Нека в този ден си припомним ценностите на свободата и единението..." С тези думи кметът Димитър Николов се обърна Бургас в Деня на Независимостта. Ето и цялото изявление:

„Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме един от важните и символични дни в нашата история - Деня на Независимостта. С извършването на историческия акт от септември 1908 година българският народ си възвръща достойнството и самочувствието, а страната ни става равнопоставена на останалите европейски държави. Това разкрива нов хоризонт за нейното развитие и утвърждаване на международната сцена.

Денят на Независимостта не е просто дата от нашата славна история. Той е повод да отдадем заслужената почит на всички просветители, духовници и революционери, които посветиха живота си на каузата, наречена свободна и независима България.

Бургас също записва името си в историята на този ден. В нашия град, минути след като княз Фердинанд прочита своя Манифест край стените на крепостта Царевец в столицата Търново, капелмайсторът на 24-ти черноморски пехотен полк Георги Шагунов написва „Химна на Независимостта“.

Нека в този ден си припомним ценностите на свободата и единението. Нека работим за общия ни просперитет като народ и да отстояваме интересите на Родината.

Да живее свободна и независима България!“