Извънреден брифинг дадоха от СДВР в минутите преди началото на дербито между Левски и ЦСКА от 28-ия кръг на efbet Лига. Повод бяха намерени ракети, димки и самоделни взривни устройства в огромно количество, открити на трибуните. Органите на реда съобщиха още, че пет от камерите на спортното съоръжение не работят, съобщи dsport.

„Поводът за въпросният извънреден брифинг са нещата, които са зад мен. Те са намерени тази сутрин при извършване на щателни проверки на спортното съоръжение. Въпреки че на проведената работна среща на СДВР миналата седмица, на която присъстваха представители на двата клуба и на фенклубовете беше уговорено да не се внасят пиротехнически изделия, с които да се провокира напрежение, се оказва, че това не е така. Освен множеството ракети, бяха намерени самоделни взривни устройства. Беше направен оглед, те бяха с прикачени дистанционни устройства. Не може да ги видите тук, защото могат да бъдат задействани всеки един момент. Не мога да кажа дали са димки, или взривни устройства. Предстои проверка. Това, което виждаме от извършената проверка, лично аз го приемам като провокация и неудържане на думата. Може да стане конфликт и полицията отново да излезе виновна, когато тръгне да възстановява обществения ред“, обясни началникът на сектор „Масови мероприятия“ към СДВР Иван Георгиев.

„Не мога да кажа кога са внесени тези пиротехнически изделия. Установено е, че пет от камерите не работят. Останалите не са преглеждани. Нужно е технологично време, за да видим лицата, които са ги внесли физически”, продължи той.

„Начинът на пропусквателен режим винаги е бил стриктен. Винаги е било поне два часа по-рано. Винаги сме говорили да се възползват гражданите от по-ранния час. Това, което е трябвало да се направи от нас е правено. По-стриктно не е имало. Не е изключено да има още някъде поставени такива устройства. Доста добре бяха скрити на съоръжението“.

„Пропорционално в цялото спортно съоръжение. Не мога да твърдя, че е в една агитка. Камерите тук са доста. Има една стационарна и една подвижна. Видяхме с колегите, че пет не работят. Не мога да кажа кои са точно камерите, които работят и кои не. След преглед на записите ще видим дали има заснето внасянето на самите пиротехнически средства“.

„Изненада ни количеството на внесените материали. Подходът е иновативен. Има такива, които бяха сложени на около седем метра от земята, други бяха скрити на ролетни щори. На предварителния разговор наистина говорихме това зад нас да не се вижда. Най-вече тези ракети, тип писалки. Едните са с 300 изстрела, другите с 380. Една ракета е между 5-7 минути. Едно полувреме спокойно можем да гледаме заря на спортното съоръжение. Доста са мощни. Може да нанесат доста щети. Разговаряно е с ръководството на двата клуба. Видях, че имаше призиви и в социалните мрежи, но можем да си направим сами изводите колко самите фенове са се съобразили“, каза още Иван Георгиев.