Капсулата на „СпейсЕкс” - „Крю Драгън – Ендюрънс” успешно върна на Земята четирима души от Международната космическа станция.

Корабът се приводни в Мексиканския залив, край американския щат Флорида. На борда бяха двама астронавти на НАСА, един японски астронавт и космонавт от Русия.

Петата дългосрочна експедиция на „СпейсЕкс” и НАСА до Международната космическа станция, състояща се от астронавтите на НАСА Джош Касада и Никол Ман, астронавта на Япония Коичи Уаката и космонавтката на Русия Анна Кикина, се завърна на Земята тази сутрин в 04:02 ч.

Хъбъл засне мистериозни „спирали“, плъзгащи се по пръстените на Сатурн (видео)

Д-р Светослав Александров, автор на сайта за космонавтика cosmos.1.bg, припомни, че началото началото на мисията бе поставено на 5 октомври миналата година. Продължителността на експедицията е почти 5 месеца, като е много богата на научни експерименти.

„Това са експерименти както за напредъка на човек в далечния Космос, изпитване на горивни системи, които някой ден  ще се използват на Луната, но също така и експерименти, които директно подобряват качеството на живот на хората на Земята и ще имат важно приложение в практиката”.

Александров даде пример с направен експеримент, свързан с изучаването на сърдечния мускул. Проведени са и опити в областта на ботаниката, като отглеждането на домати.

„Проведен е и експеримент с производството на човешки органи в Космоса. Счита се, че някой ден хората ще започнат такова производство, за да заменят увредени органи вследствие на заболяване или травма. На Земята би било много трудно, защото клетките се делят в една равнина. В Космоса имаме условие на безтегловност и можем да имаме такова производство, защото гравитацията не пречи, клетките могат да се делят триизмерно”.

Двадесет години, една совалка, седем човешки живота... (видео)

Светослав Александров  открои като изключително важен и фактът, че има застъпване на мисиите на СпейсЕкс –  на Международната космическа станция  продължават да живеят и работят астронавтите на ново изстреляния кораб „Крю Драгън – Индевър” – Стийв Боуен и Уорън Хобърг (астронавти на НАСА), Султан Ал Неяди (астронавт на ОАЕ) и Андрей Федяев (космонавт на Русия). Корабът излетя на 2-ри март и се скачи към модула „Хармъни” на 3-ти март.

„За пръв път астронавт от арабски произход ще изпълни дългосрочна, 6-месечна мисия, в Космоса. Това е изключително важно, тъй като през последните години, особено покрай войната в Украйна, отношенията между САЩ и Русия се влошиха. Не смятаме, че в бъдеще руснаците ще играят такава голяма роля в строежа на нови станции, каквато имаха в строежа на МКС. Тя вече е стара, експлоатира се от 2 десетилетия, счита се, че през 2030 г. ще бъде пенсионирана”.

Телескопът „Джеймс Уеб“ засне Стълбовете на сътворението

Д-р Александров уточни, че е в процес строеж на нова станция, която няма да бъде в орбита около Земята, а около Луната. Казва се „Гейтуей” и ще наподобява донякъде Международната космическа станция. По думите му, тъй като руснаците няма да участват в този проект, се счита, че партньорът, който ще ги замества и ще построи един от модулите са Обединените арабски емирства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм