Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупреди доставчиците на здравни услуги да спрат да използват популярна марка капки за очи в резултат на инфекции, довели до поне три смъртни случая.

Към 14 март 68 пациенти в 16 американски щата са диагностицирани с инфекции, причинени от рядък резистентен към лекарства щам на бактерията Pseudomonas aeruginosa.

В допълнение към смъртните случаи се съобщава, че осем души са загубили зрението си, а в други четири случая се е наложило хирургично отстраняване на поне едно от очите им.

Смъртоносни гъбички се разпространяват в медицински заведения в САЩ

Повече от половината от случаите са свързани с групи, свързани с четири различни здравни заведения. Общото между повечето от участниците в епидемията е, че са използвали капки за очи без консерванти - EzriCare Artificial Tears, произведени от индийската фармацевтична компания Global Pharma.

В един от случаите се разказва за 72-годишен мъж, който имал продължителна инфекция и изключителна загуба на зрението на дясното си око. След като идентифицирали резистентния щам както в окото му, така и в капките за очи, медицинските специалисти предписали почасови дози целеви антибиотици. Въпреки няколкоседмичното лечение и умерените подобрения, инфекцията на пациента остава и зрението му все още не се е възвърнало.

Сезонни алергии: Как да се справим с тях и кое причинава голямото кихане?

НА 68-годишна жена от Маями се е наложило да бъде отстранено инфектираното ѝ дясно око, след като тя е закупила капки за очи, за да облекчи дразненето, предизвикано от използването на контактни лещи.

През август зачервеното и подуто око се оказало с одраскана роговица и било лекувано с обичайните широкоспектърни антибиотици. През месеца тя се връща при лекарите 10 пъти с болки, които я лишават от сън. Лекарите се надявали да спасят зрението ѝ с помощта на дарена роговица, но по време на операцията станало ясно, че е твърде късно.

На какво се дължи бумът на заразени със скарлатина?

Шокиращо е, че връзката между капките за очи и инфекцията е установена едва през януари, когато клиниката ѝ я съветва да спре употребата им по съвет на първоначалното съобщение на Американската агенция по храните и лекарствата (CDC) за епидемията.

Пациентката, която вече е сляпа, съди производителя, дистрибуторите и своя медицински специалист. Тъй като здравният ѝ план я принуждава да смени продукта, тя включва застрахователя си в списъка на ответниците.

Какво е скарлатина: Всичко, което трябва да знаете

Дистрибуторите на EzriCare в САЩ твърдят, че въпреки липсата на тестове, които да потвърждават връзката между техните капки за очи и епидемията, те са изтеглили продукта от пазара. Global Pharma Healthcare също е извършила доброволно изтегляне след препоръка на CDC въз основа на списък с нарушения, който включва неадекватни микробни тестове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм