Гъбичка с повече от 50% смъртност след заразяване се разпространява с тревожна скорост в американските здравни заведения между 2020 и 2021 г., твърдят от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Около 3270 клинични случая на Candida Аuriѕ са регистрирани в Съединените щати между първия регистриран случай в страната през 2016 г. и 31 декември 2021 г., според проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine, което се позовава на данни на CDC.

Сезонни алергии: Как да се справим с тях и кое причинава голямото кихане?

Гъбичката, наречена на латинската дума за ухо, може да причини инфекции на кръвния поток, рани и уши.

Инвазивните инфекции с който и да е вид Candida могат да бъдат смъртоносни, но тези, които се заразяват с Candida Auris, е по-вероятно да умрат, като смъртността при тях е от 30 до 60 %, казват от CDC.

Почти половината от пациентите, които се заразяват с гъбичките, умират в рамките на 90 дни.

В САЩ се наблюдава "най-бързото нарастване" на гъбичките между 2020 и 2021 г., като през 2021 г. те са 1471 в цялата страна в сравнение с 476 през 2019 г., заяви CDC в прессъобщение в неделя.

На какво се дължи бумът на заразени със скарлатина?

Случаите са докладвани в 35 американски щата и окръг Колумбия, сочат данните на CDC.

"Броят на случаите на C. auris се е увеличил по много причини, включително поради лоши общи практики за превенция и контрол на инфекциите (IPC) в здравните заведения. Възможно е броят на случаите да се е увеличил и поради засилените усилия за откриване на случаите, като времето на това увеличение и резултатите от разследванията в областта на общественото здраве предполагат, че разпространението на C. auris може да се е влошило поради натоварването на системите на здравеопазването и общественото здраве по време на пандемията COVID-19", заяви CDC.

Какво е скарлатина: Всичко, което трябва да знаете

CDC класифицира гъбичката като спешна заплаха за антимикробна резистентност, тъй като се съобщава, че тя често е резистентна към множество противогъбични лекарства, разпространява се лесно в здравните заведения и може да причини тежки инфекции с висока смъртност.

Въпреки че е необходима допълнителна работа, за да се разбере по-добре разпространението на гъбичките, CDC заяви, че Candida Auris може да се разпространи в здравните заведения чрез контакт със замърсени повърхности или оборудване или от човек на човек.

Здравите хора по принцип са в безопасност, но пациентите с влошено здраве, тези, които имат инвазивни медицински устройства или имат дълъг и чест престой в здравни заведения, са изложени на висок риск, съобщава Интернасионъл Бизнес Нюз.

Бум на необясними смъртни случаи при чернокожи бебета. Какво се случва?

Заразените с гъбичките могат да бъдат лекувани с ехинокандини.

Въпреки това Candida Auris е развила голяма резистентност към лекарства, като от 2019 г. насам случаите на инфекция, резистентни към противогъбични средства, са се утроили.

Усилията за спиране на разпространението на Candida Auris в Ню Йорк и Илинойс изглежда са били ефективни за ограничаване на гъбичките в рамките на системите за здравеопазване в тези щати.

Корона бейби бум в Европейския съюз

"Ситуацията не е безнадеждна", заяви д-р Меган Лаймън, епидемиолог от CDC и водещ автор на статията, публикувана в Annals of Internal Medicine.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм