Първите заявления от кандидати за местната власт за отказ от участие във вота са постъпили в общинските избирателни комисии в Пазарджишко. В депозираните документи те не са длъжни да посочват мотиви, така че не може да се каже какви са причините. 

Във Велинград партия е заличила регистрациите си за участие и в трите избора - за кмет на община, за кметове на кметства и за общински съветници, без да издигне нито един кандидат. Това е ПП „Новото време“. 

Двама души от листата за съветници на Коалиция „Заедно за силна община“ в Пазарджик също се отказват от битката, преди тя да е започнала. Заявления за това са подали Росица Георгиева и Борислав Павлов. За кмет на общината коалицията издига предприемача и доскорошен общински съветник Благо Солов, който е и водач на листата. След заличаването в нея остават 26 имена.

ОИК-Белово пък е анулирала издаденото удостоверение на партия „Съюз на свободните демократични сили“ за участие в в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври, като в решението също не се посочват мотиви.

ОИК-Септември пък е отказала да регистрира Славчо Георгиев Велков като кандидат за кмет на село Славовица, издигнат от ПП „Съюз на патриотичните сили“, защото той няма постоянен или настоящ адрес 6 месеца преди датата на изборния ден на територията на община Септември. Велков беше кметски наместник на селото, назначен още по времето на бившия общински градоначалник Марин Рачев.