„Готов съм да довърша това, което сме започнали“, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод предстоящата ротация, а дали ще остане на поста, зависи от решението на премиера и вицепремиера. Той коментира темата в Годеч след възстановяване на групата за охрана на границата. Стоянов припомни, че граничните полицейски управления и групи за охрана на границата, както и полицейските управления в пограничните райони бяха закрити преди две години, но добави, че те ще бъдат възстановени. 

По отношение на мигрантския натиск Калин Стоянов коментира, че за момента няма риск от нова вълна, но отбеляза, че в бъдеще никой не е застрахован. Той припомни, че вече е зает целият свободен щат на служители в „Гранична полиция“ с полицейски правомощия, задвижена е и процедура за допълнителен щат от 1260 души, както и е в ход доставката на високопроходими автомобили. На въпрос дали е разговарял с премиера Николай Денков и с вицепремиера Мария Габриел и дали ще остане на поста си и след ротацията, вътрешният мимистър отговори така: „Единственото, което до момента сме направили е, както аз, предполагам и другите министри, изпратили сме всичко, което сме постигнали и свършили по управленската програма за ведомството. Предполагам, че в следващите дни може да има индивидуални разговори с всеки от нас, включително и с мен“.

Във връзка с групата за охрана в Годеч, директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов заяви, че тя ще се състои от 28 служители. Българо-сръбската граница е естественият изход на тези, които незаконно са преминали границата и искат да достигнат до Западна Европа, коментира той и допълни, че предстои откриване на Гранично полицейско управление по българо-турската граница.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм