Ако родителят чете 10-15 минути на детето си на ден, шансът да възпита у него любов към книгите е много по-голям. Всичко тръгва от семейството и ние като родители, ако нямаме отношение към книгите и не четем на децата си много преди да влязат в училище, мисията на учителя да научи децата да боравят с буквите и да ги обръщат в думи и смисъл не е обречена, но е много по-трудна.

Това коментира в ефира на Дарик Валентина Стоева, главен редактор на сайта „Детски книги“ и председател на едноименната фондация, чиято основна цел е насърчаване на четенето сред децата.

Валентина Стоева

В навечерието на 24 май – празникът на българската просвета и култура и славянската писменост, Вал Стоева и Миглена Манчева, учител в 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в столицата, гостуваха в поредицата „И детето и човек“.

Един от „Хвърчащите хора 2022“ за ролята на учителя

„Ролята на учителя е да предлага на децата различни книги, да им покаже богатия свят на книгите – съветвам родителите, ако някои книги не харесат на децата им, да потърсят друга, защото непрекъснатата среща с книгите и търсенето на интересната за теб е важно“, коментира г-жа Миглена Манчева.

Миглена Манчева

Тя е един от носителите на приза „Хвърчащите хора 2022“ в рамките на Националната награда на фондация „Детски книги“ – „Бисерче вълшебно“.

„Г-жа Манчева е олицетворение на учителя, което всяко дете заслужава. Ролята на учителя е да помогне на детето да разпери своите криле и да полети“, каза Валентина Стоева. И призна, че учителката е и нейното лично вдъхновение, защото благодарение на нейната любов към книгите, Вал Стоева започва да се занимава с насърчаване на четенето преди 12 години.

По думите й отличеният начален учител следва учебната програма, но се съобразява с интересите, нагласите, нуждите и уменията на всяко дете. „Тя не е ментор и не назидава, а помага на децата да летят“, каза още Вал Стоева. Общо петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата, са носители на приза „Хвърчащите хора“ тази година.

Родителите да избират книга вместо детско послушание с таблет

Съвременните технологии доста ограбват времето на децата и родителите често прибягват до тях, за да осигурят тишина или някакво занимание на децата си, но четенето развива въображението на детето, напомни преподавателката.

„Става все по-трудно, защото често родителите само лицемерно казват, че искат децата им да са четящи – но не отделят и 15 минути да четат на децата си, вместо което искат да си починат. За съжаление не идва промяната през самите родители, а по-скоро през учителите и библиотекарите, които работят с много търпение и любов, без това да е част от служебните им задължения“, посочи Валентина Стоева.

По думите на Миглена Манчева четящият човек е мислещият човек. „Ние гледаме математиката, английския език, физиката и химията, но всичко това идва от онова малкото – от детската книга. Защото тя учи детето  да различава доброто от лошото, учи го на емпатия. Много силно влияние имат книгите върху израстването на първокласниците“, обясни тя.

Когато децата научат буквите, сякаш им израстват крила

Нейната рецепта – учителят трябва да бъде по-разчупен, да не предлага на децата едни и същи неща, които ги има в учебната програма. „Имам ученици, които нямат интерес към четенето, но имат интерес да пишат, да създават истории, които след това ги носят в библиотеката, за да ги четат другите деца. Харесва им да пишат – в момента, в който научат буквите, наистина сякаш им израстват крила, искат да четат, да пишат и искат да ги слушат. А ние никак не искаме да ги слушаме“, разказа още Миглена Манчева. Друго, което вдъхновява децата е срещата с авторите на книги.

Вал Стоева също напомни на родителите да си дадат сметка, че няма как да си добър математик, ако не можеш да прочетеш и разбереш условието на задачата. Тя посъветва родителите, когато детето не харесва някоя от книгите в препоръчителния списък за лятото, те да провокират интереса му по друг начин.

„Често децата не са подготвени за дадена книга, а родителите могат да ги въведат в контекста и историческото време. Дори Пипи вече е недостъпна за много деца, налага се родителят да бъде проактивен и да подкрепи детето, за да успее то да влезе в книгата“, обясни главният редактор на сайта „Детски книги“.

Според научните изследвания само 2 процента непознати думи в текста, пречат на мозъка да обработва информацията и да следи голямата картина, отбеляза Вал Стоева като пример колко е трудно на децата да четат книги с неясни за тях думи вътре.  

10-то юбилейно издание на наградата „Бисерче вълшебно“

Тази година се проведе 10-тото юбилейно издание на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно“. Това е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата на възраст от 5 до 16 години.  

В надпреварата за детските гласове тази година участваха 121 книги, номинирани от 52 издателства и самопубликуващи се автори. 6 841 читатели с мнение са упражнили правото си на глас и са определили победителите за 2022 година.

„Активните учители и библиотекари са много, но те не се появяват публично, няма ги в медиите. Те си вършат тихо своята работа – не винаги мога да разкажа за работата им, но тя изисква много усилия и отделяне от личното време. И се надявам, че чрез отличието „Хвърчащите хора“ ще можем да покажем част от тях“, каза още Валентина Стоева в навечерието на 24 май.

„Да, хубаво е да научиш буквите, но най-важно е да се открива онова между буквите, което изисква дълъг читателски път“, напомни преподавателят Миглена Манчева.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.