Празниците често са свързани с радостна размяна на подаръци, подновяване на връзките със семейството и приятелите и ценни традиции, но любовта и веселието могат да бъдат съпроводени и от множество стресови фактори - хаотични пътувания, конфликти относно превантивните мерки на Covid-19, трудни разговори с роднини по време на вечерята и притеснения относно осигуряването и намирането на празнични подаръци, пише CNN.

Как най-добре да намерите баланс по време на празниците, така че да сте удовлетворени, а не изнервени?

Може би можете да намерите баланс, като вземете пример от датчаните.

Въпреки студените и мрачни зими, Дания е пълна с хора, които постоянно се нареждат сред най-щастливите в света.

Този стрес може да влоши психическото и физическото ви здраве. Изследванията дори установяват, че смъртността е по-висока от нормалното по време на празниците.

Надхвърляне на границите

Разбирането на датската дума "overskud" може да ви помогне да намерите повече баланс в период на радост и конкуриращи се ангажименти.

"Overskud" е съществително име, което приблизително означава "излишък". В икономически контекст то означава печалба, но в ежедневната реч се използва за обозначаване на наличието на енергия, желание или ресурси за справяне с дадена задача или проблем.

Наличието на свръхскъпост обикновено се разглежда като нещо добро - може да изминете допълнителна миля в работата, да планирате изискано празнично парти, да намерите допълнително грижовни подаръци или да бъдете доброволец в училището на детето си.

Понякога датчаните комбинират съществителното с други съществителни, така че може да се каже, че можете да си направите "overskuds-breakfast" - фантастична закуска с омлет, бекон, кафе и френски тост. Или пък може да сте "overskuds-dad" - баща, който украсява бисквити заедно с децата си и техните приятели.

Някои датски терапевти твърдят, че наличието на повече overskud може да доведе до по-голямо удовлетворение, спокойствие и присъствие.

Енергията ви не е безгранична

И все пак празниците понякога могат да изискват свръхнапрежение в редица различни области: Храната трябва да е здравословна, но и да отговаря на предпочитанията и очакванията на всички. Подаръците трябва да са обмислени и достъпни. Сложната украса трябва да се поставя и сваля.

Как да балансирате между всичко това?

Всеки психолог ще ви каже, че поддържането на здравословни граници е свързано с по-добро психично здраве.

Важно е да се отбележи, че думата overskud се използва и за ясна комуникация, когато хората не могат да се справят с дадено събитие, задача или задължение.

Вместо да каже "затрупан съм", датчанинът може да каже, че не разполага с достатъчно "overskud", за да отиде на парти или да се срещне за чаша gløgg - греяно коледно вино. По принцип това е съкратен начин да кажете, без да осъждате, че нещо ви звучи забавно и бихте искали да го направите, но просто нямате енергия.

Датчаните използват и глагол, който е свързан с "overskud", което е съществително. Те ще кажат, че не могат да "прекалят" с нещо - организиране на семейно празнично събитие, планиране на пътуване или дълбоко почистване на къщата.

Често дейностите, които са предназначени да бъдат забавни и ободряващи, като например отиването на празнично парти в делнична вечер или купуването на подаръци за събиране на средства, все пак изискват доста усилия. Ако запасът ви от енергия е празен и предпочитате просто да си останете вкъщи в пижамата, може да си кажете: "Просто не мога да се престаравам да го правя".

По принцип датчаните използват думите overskud и overskue, за да кажат "Не", и има негласно разбиране, че това не е нещо лично. Ако кажете "не" на някои неща, ще имате време и енергия да кажете "да" на други, така че да можете да се справите с празниците с енергия и настроение - и да бъдете този overskud организатор на партита, украсител на сладкиши или подарител, ако желаете.

Хората може би искат тяхната визия за празниците да мине безпроблемно. Но реалността често ги блъска в лицето: груби непознати, дълги опашки, катастрофи с украсата, изчерпани играчки, купища мръсни чинии, крещящи деца и възмутени роднини.

Можете да се упражнявате да се освободите от разочарованието, свързано с празниците, като просто произнесете датската дума "pyt", която се произнася като "pid".

"Pyt" е подобно на думите "о, добре" или "нещата се случват" и се използва, за да се отървете от дребни разочарования, неприятности или грешки. Датчаните могат да кажат за собственото си поведение "pyt, не се справих добре с опаковането на този подарък". Или могат да кажат "pyt", когато усетят разочарованието на някой друг: "pyt, тези бисквити изглеждат малко смешно, но все пак са вкусни".

Pyt означава да приемете, че нещата няма да се случат точно по план, и да приемете този факт.

Наличието на много високи лични стандарти е предиктор за лоши умения за справяне и слаба способност за справяне с ежедневните стресови фактори. Нещо повече, стресът може да бъде намален чрез приемане на несъвършенството като здравословна и нормална част от живота.

Друг начин да стигнете до Pyt е да се съсредоточите върху това, което наистина има значение. Наистина ли тази дълга опашка в мола си заслужава да съсипе деня ви? Или това е незначителна неприятност, която скоро ще бъде забравена?

Може би можете да отделите малко време, докато чакате, за да помислите за някои от нещата, за които сте благодарни, или да си припомните, че сте добре. Проучванията показват, че съвместната саморефлексия и съчувствие към себе си са особено ефективни за намаляване на стреса. Освен това съчувствието към себе си може да доведе до приемане както на собствените, така и на чуждите недостатъци.

Едно от предимствата на празничния стрес - в сравнение с неочаквания стрес - е, че можете да го предвидите.

Били сте тук и преди. Ако не се опитвате да направите всичко и не очаквате всичко да върви по план, може да се окаже, че ще прекарате най-добрата си почивка досега.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм