Има огромен брой различни цветове, които могат успешно да се съчетават заедно, независимо дали в ярки комбинации, или като един цвят, комбиниран с неутрални такива.

В тази статия ще разгледаме множество практични методи, които можете да използвате, когато създавате цветни тоалети.

Като цяло, в повечето аутфити има от 1 до 7 цвята в зависимост от това колко дрехи са включени. Колкото по-сложен е тоалетът, толкова повече цветове трябва да съчетаем.

Има 5 основни техники за съчетаване на цветовете, които можете да приложите, когато сглобявате тоалета си - монохромна комбинация, контрастна комбинация, мека комбинация, неутрална комбинация и комбинация от неутрални и допълващи се цветове.

Ето как съчетаването на дрехи по цвят може да ви направи да изглеждате по-добре:

Монохромна комбинация

При тази комбинация всички елементи от тоалета имат различни нюанси на един и същи цвят. Можете да използвате 2-3 различни нюанса от един и същи цвят с различни нива на наситеност и яркост в едно облекло.

Unsplash

Ако добавите повече контраст между нюансите, тоалетът ви ще стане по-ярък. Ако контрастът между нюансите е едва забележим, цялата визия ще изглежда по-мека и по-спокойна.

Като цяло повечето цветове се съчетават добре в монохромна комбинация, но има някои изключения. Например, някои нюанси на зелено не са толкова лесни за комбиниране.

Unsplash

Ако имаме повече от 2 различни нюанса на зеленото в един тоалет, той ще стане хаотичен и небалансиран. Това е така, защото зеленото има както студени, така и топли нюанси, които рядко си пасват добре.

Съветът ни е да използвате максимум 2 нюанса на зеленото в едно и също облекло и да се опитате и двата да са или със студени, или с топли нюанси.

Pexels

Контрастна комбинация

Можете да създадете контрастен тоалет, като използвате цветове, които взаимно се подсилват, създавайки мощен контраст. Класически контрастни комбинации са например червено със зелено, синьо с оранжево, лилаво с жълто и бяло с черно.

Unsplash

Такива комбинации изглеждат много ярки, така че когато създавате контрастни визии, единият цвят трябва да е основен, а другият да е допълващ, в съотношение 70% към 30%.

Уверете се, че знаете кой цвят подхожда на тена на кожата ви, преди да изпробвате някой от тези методи. Ако смятате, че облеклото ви е твърде ярко, добавете един неутрален цвят, за да туширате нещата.

Мека комбинация

Можете да създадете цветен тоалет и като използвате меки цветове. Това са цветовете, които са смесени със сиви или пастелни цветове. 

Unsplash

Можете също така да създавате меки цветови комбинации, като съчетавате светъл със светъл цвят или тъмен с тъмен в облеклото.

Когато комбинирате меки цветове, получените тоалети изглеждат малко по-спокойни, по-приветливи, понякога по-небрежни.

Pexels

Визия с неутрални цветове

Ако предпочитате по-малко външен вид с по-малко цветове, използвайте по-неутрални нюанси. Неутралните цветове като нюанси на бяло, бежово, сиво, кафяво и черно могат лесно да си паснат.

Pexels

За да изглеждат вашите тоалети по-лични и стилни, изберете дрехи с уникален дизайн, декоративни елементи или интересни текстури.

Комбинациите от прост дизайн и неутрални цветове може да изглеждат скучни и в крайна сметка да ви отегчат.

Комбинация от неутрални и допълващи се цветове

Неутралните цветове всъщност са много важни, тъй като могат да добавят повече баланс и хармония към вашите тоалети. Te също се съчетават с всякакви ярки, меки или основни цветове.

Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е да съчетаете студените неутрални нюанси със студени нюанси на други цветове и обратно.

Unsplash

Въпреки че цветовoто комбиниране е важно, важно е също така да запомните, че модата е форма на себеизразяване и няма твърди правила. Личният стил и индивидуалният комфорт винаги трябва да са на преден план.

Някои хора умишлено нарушават правилата за цветовото комбиниране, за да създадат уникални и привличащи вниманието тоалети. В крайна сметка значението на съчетаването на цветовете при обличане може да варира в зависимост от личните ви предпочитания, повода и културните норми.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм