Погледите ни са вперени към войната в Украйна и развитието на отношенията с Русия и междувременно информационният поток все повече преобладава от тези теми. Няма сито кое и как достига до децата, затова неизбежно се появява въпросът да повдигаме ли темата пред малките и ако да, кой е най-подходящият за възрастта им начин. 

Войната в социалните мрежи: Как да отличим дезинформацията?

Ако децата видят или чуят за сраженията, у тях със сигурност ще се породят страх, несигурност и безпокойство. Проучвания на Save the Children в конфликти като Ирак и Сирия разкриват сърцераздирателни разкази за деца, ужасени от обстрелите и въздушните удари, загрижени за бъдещето и обезумели, че не могат да ходят на училище. По-голямата част от тях показват признаци на тежък емоционален стрес.

Експлозии в Киев по време на включване на CNN на живо (видео)

„Това, което се случва в Украйна, може да бъде плашещо както за децата, така и за възрастните. Игнорирането или избягването на темата може да доведе до това децата да се чувстват изгубени, сами и по-уплашени, което може да повлияе на тяхното здраве и благополучие. Важно е да водим открити и честни разговори с децата, за да им помогнем да разберат случващото се“, твърди психолог от организацията.

6-месечно бебе сред първите бежанци от Украйна в Хасковско

Pixabay.com

Ето и конкретните съвети:

1. Отделете време и слушайте, когато детето ви иска да говори. Дайте на децата пространство да ви кажат какво знаят, как се чувстват и да ви задават въпроси. Те може да са изградили напълно различна картина за ситуацията. Отделете време да чуете какво мислят те и какво са видели или чули.

2. Нагодете разговора към детето. Внимавайте в подхода си спрямо възрастта на детето. Малките деца може да не разбират какво означава конфликт или война и да имат нужда от обяснение, съответстващо на годините им. Внимавайте да не обяснявате прекалено обстойно ситуацията или да навлизате в твърде много подробности, тъй като това може да ги накара да се тревожат излишно. По-големите деца са по-склонни да разберат какво означава войната, но те ще бъдат по-загрижени от тези разговорите за вой, защото са склонни да разбират опасностите по-добре от по-малките деца.

3. Потвърдете чувствата им. Важно е децата да се чувстват подкрепени в разговора. Те не трябва да се чувстват осъдени или притесненията им да бъдат отхвърлени. Когато децата имат възможност да водят открит и честен разговор за неща, които ги разстройват, това може да създаде усещане за облекчение и безопасност.

4. Уверете ги, че възрастните по целия свят работят усилено, за да разрешат този проблем. Напомнете на децата, че това не е техен проблем за решаване. Те не трябва да се чувстват виновни, че играят, виждат приятелите си и правят нещата, които ги правят щастливи. Запазете спокойствие, когато говорите. Децата често копират чувствата на своите родители и настойници  – ако вие сте неспокойни от ситуацията, има вероятност и вашето дете да е неспокойно.

5. Покажете им практичен начин да помогнат. Подкрепете децата, които искат да помогнат. Децата, които имат възможност да помогнат на засегнатите от конфликта, могат да се почувстват като част от решението. Могат, например, да създават фондове за набиране на средства, да изпращат писма до местните лица, вземащи решения, или да създават рисунки, призоваващи за мир.

Всичко за войната четете тук

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук