"От създаването на това мнозинство напрежението не е преставало. Много важен е въпросът дали ГЕРБ въобще от самото начало са планирали да поемат управлението от началото на април, какъвто ангажимент са поели, или са смятали през цялото време да поискат друго развитие на ситуацията. Ние се намираме в един много ключов момент, в който трябва да разберем накъде ще поеме България". Това заяви в предаването "Без претенции" по Дарик радио депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

Той допълни, че не може да предвиди какво ще се случи, защото не знае каква е целта на останалите участници. "Ние от ПП-ДБ плащаме висока цена, защото нашите избиратели са с основание изнервени. Те са притенсени от мнозинството, в което участваме. Не знам ГЕРБ дали въобще са планирали да правят ротацията, или са чакали да дойде този момент", каза още Димитров.

По думите му промените в Конституцията доскоро биха били абсолютно невъзможни, а те дават основа много важни системи в България да бъдат изградени наново. Оттам би дошла истинската битка с корупцията, за която говорим, посочи депутатът.

"Тези промени в Конституцията дават основа, която, ако сега не я доразвием, може да се случи във всеки един момент. Това трябва да бъде отношението към управлението на България - трябва да правиш важни неща, които могат да бъдат използвани за добро", коментира Мартин Димитров.

Той изрази съжаление, че съдия Белазелков е попаднал в общия контекст, а неговата кандидатура е била много добра. Според Димитров тази кандидатура е трябвало да бъде посочвана за пример като подходяща, а заради общия контекст този човек е попаднал под незаслужени критики.

Мартин Димитров коментира и иденксацията на телекомите. Запитан какво трябва да се промени, за да може потребителите да са защитени, той отговори: "Решенията са в няколко посоки. Първата е, че регулаторите тряба наистина да започнат да си вършат работата. България е една от малкото страни в Европа, които нямат виртуален оператор. На следващо място, работим по законодателни промени, които работят в посока да се повиши конкуренцията между операторите. Смятаме да завишим и глобите, защото сега размерите им са нищожни и операторите предпочитат да си платят и да не си променят поведението".

Депутатът бе категоричен, че преди еврозоната трябва да сме си оправили регулаторите, защото по време на евроизацията и първите месеци винаги има „калпазани”, които се опитват да правят бели и трябва да има регулатори, които да си свършат работата. По думите му този въпрос трябва да бъде решен преди еврозоната.

"1 януари 2025 г. ни е първата цел. Аз още вярвам, че имаме шансове за това. Но по-важният въпрос е следният - че еврозоната, заедно с Шенген, значително ще ускорят растежа в България. Ние ще започнем да изпреварваме други страни членки на ЕС", посочи Димитров.

Той определи избора на председател на Столичния общински съвет на първо място като успех, защото е трябвало да се разблокира работата на общината. "От друга страна се видя ново мнозинство в СОС, което е между ГЕРБ, БСП, Ваня Григорова, "Възраждане", "Синя София", ИТН и ВМРО. Всички те заедно са си разпределили най-важните комисии", допълни Мартин Димитров.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм