България ще може да отговори на изискванията за нивото на инфлацията и да влезе в еврозоната най-рано през 2027 година, каза финансистът Георги Кадиев в предаването на Дарик „Без претенции”. Според него е пълна лъжа българите да бъдат заблуждавани, че е възможно влизане в ерозоната на 1 януари 2025 или 1 юли 2025.

„1 януари 2025 г. би означавало ние да овладеем инфлацията. Трябва в последните 12 месеца всеки месец инфлацията да е била в рамките, които са заложени. Ние в момента сме над тази граница с 4,2%. Важно е с колко намаляваме всеки месец разликата до границата. Ние намаляваме всеки месец с 0.2%. Тоест на нас ни трябват при 4.2% - 21 месеца. От там нататък още 12 месеца, за да покажем, че сме в тези граници. Това са 3 години. Реалистично, ние по-рано от 1 януари 2026, дори 2027 няма как да влезем”, коментира Кадиев.

По думите му правителството има ресусрс да смъкне този период, но трябват тежки мерки. „Трябва ограничение в увеличението на публичните разходи, вероятно ограничение в увеличението на пенсиите, на заплатите в обществения сектор – това са тежки политически мерки. За политиците е много трудно да вземат такива решения, но трябва да преценят кое по-важно – влизане в еврозоната и ограничаване на инфлацията или ръст на доходите – не можеш да имаш и двете едновременно”, добави Георги Кадиев.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм