През миналия месец в САЩ неочаквано са се увеличи работните места, а безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от повече от пет десетилетия, предаде АФП, позовавайки се на нови правителствени данни.

САЩ са добавили 517 000 работни места през януари след петмесечно забавяне на наемането на персонал, а нивото на безработица се е понижило до 3,4%, се казва в доклад на Министерството на труда.

10 причини защо служителите напускат работа

"Ръстът на работните места беше широко разпространен, воден от увеличението в сферата на отдиха и хотелиерството, професионалните и бизнес услугите и здравеопазването", се казва още в доклада.

Данните опровергаха очакванията за по-нататъшно намаляване на броя на работните места и отбелязаха рязко увеличение в сравнение с 260 000 през декември.

„Никога не спирайте да учите“: 90-годишна жена завърши бакалавър по либерални изкуства

Тъй като централните банкери започнаха агресивна кампания за ограничаване на бързо растящата инфлация, ключова област на безпокойство е пазарът на труда. Търсенето надвишава предлагането на персонал, а работодателите се стремят да задържат персонала, който може би трудно са намерили по време на пандемията.

Парламентът ще бори безработицата с данъчни облекчения

Макар че безработицата обикновено се повишава с нарастването на лихвените проценти, процентът на безработните се задържа на исторически ниски нива.

Федералният резерв също така следи растежа на заплатите поради опасения, че повишените възнаграждения могат да доведат до инфлация в сектора на услугите.

През януари средното почасово заплащане се е повишило с 0,3% до 33,03 долара, съобщи Министерството на труда. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм