Изложение на радиоапарати и свързочна техника, произвеждани в България преди 1955 г. ще се проведе на 13 и 14 април във Военен клуб – Бургас. Важна част от експозицията ще бъдат радиоапаратите ТУЛАН, които са първите, произвеждани в България.

Собственик и производител на марката „ТУЛАН“ е бургаската фамилия Пренерови и нейни представители ще присъстват на откриването на изложбата. Името „ТУЛАН“ е абревиатура, означаваща „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“.

Богата колекция от фонда на Военноморските сили на Република България също ще бъде част от изложението, както и базар на някои от предоставените експонати.

Организатори на събитието, със съдействието на Общината, са Народно читалище „Ереван 2022“ и Инициативен комитет за опазване на военноисторическата памет – Бургас.

Регионален държавен архив и Регионален исторически музей ще предоставят на посетителите богата информация по темата за радиоапаратите. Радиолюбители от София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Горна Оряховица, Сливен, Кюстендил и други ще се включат. Поканени са да участват и най-младите – възпитаници на технически гимназии.

„Заповядайте на изложението! Ще се постараем да направим първите пролетни дни в Бургас още по-слънчеви с музикален поздрав от читалище „Ереван 2022“, хубава музика, снимки. Във фоайетата на Военен клуб е експонирана и изложба на участниците в осмия национален конкурс НА МИРА В СВЕТА!“, казват организаторите.