Изложба с над 40 картини ще бъде открита на 18 април в БХГ “Петко Задгорски“ - Бургас по случай 90 години от рождението на българския сценограф Тодор Станилов. Посетителите ще могат да разгледат експозицията до 10 май, а включените произведения са от фонда на галерията.

Тодор Станилов е роден в Стара Загора на 6 март 1934 г. Завършва специалност „Сценография“ във ВИИИ „Н. Павлович“ при проф. Георги Каракашев през 1958 г. Работи като щатен художник в ДТ – Димитровград (1958-1962), ДТ – Бургас (1962-1996).

Той е един от най-големите български художници – сценографи в историята на родния ни театър. Почетният бургазлия е с изключителен принос и собствен почерк в това изкуство, като също е първият български художник – проектант удостоен с годишната награда на съюза на артистите в България – 1974 г. за сценографията на спектакъла „Любов необяснима”.

Дълги години бе в ръководството на ДТ „ Адриана Будевска” - Бургас и главен сценограф, както и директор на трупата. Има стотици реализирани постановки в България и чужбина, а в последните си години направи и експозиции – акварел и туш.